Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stor oro på biblioteket – "Situationen är pressad"

Vikariestopp, inköpsstopp, lättöppet och en bibliotekschef som får sluta. Det är mycket som oroar personalen på Stadsbiblioteket nu. "Det blir mindre av allt och betydligt sämre service. Vi vill kunna vara stolta över det vi gör", säger Björn Jarl, bibliotekarie.

Björn Jarl och Nina Lönn, bibliotekarier, har en pressad arbetssituation när vikarier tas in endast i nödfall.

Björn Jarl och Nina Lönn, bibliotekarier, har en pressad arbetssituation när vikarier tas in endast i nödfall.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-10-09 14:00

Björn Jarl och Nina Lönn har jobbat på Stadsbiblioteket i nio år och upplever att det blivit allt sämre arbetsförhållanden under den tiden. Sen flera år tillbaka har tjänster inte tillsatts efter att någon slutat. 

– Effekten är tydlig. Att vi förväntas dra samma lass, bedriva programverksamhet, göra våra dagliga rutiner och ha samarbeten med de andra biblioteken i Östergötland, men på mindre och mindre medarbetare. Situationen är pressad, säger Björn Jarl.

Han och Nina Lönn ställer upp på den här intervjun för att de värnar om biblioteket. De vill erbjuda bra service och bra programverksamhet för exempelvis föräldrar, barn och nyanlända.

– Vi finns ju där för alla. Men det är svårt när vi är så få, säger Nina.

Björn berättar om ett internt upprop för ganska exakt ett år sen, där majoriteten av arbetsstyrkan formulerade en oro för framtiden till ledningsgruppen. 

– Vi ville ha en konkret handlingsplan. Hur ska vi tackla situationen? 

– Jag förstår att våra chefer sitter i en pressad situation, men de lösningar som ges är ofta ganska absurda tyvärr, säger Björn Jarl.

Nyligen införde Stadsbiblioteket Lättöppet under alla vardagar mellan klockan 08.00 och 10.00. Det innebär att biblioteket är öppet men att besökare får nyttja bibliotekets tjänster genom självbetjäning.

– Man vill ju se på det som positivt. Det vore ju fantastiskt om det funkar, säger Nina Lönn.

De känner dock en stor oro för att det inte kommer att göra det. Personalen som jobbar på mornarna kommer fortsatt att röra sig i lokalerna, men ska alltså inte hjälpa till om någon ställer frågor.

– Det kommer ju att leda till frustration, säger Björn.

– Och man vill ju hjälpa till. Vi är där för våra besökare, så det kommer att bli väldigt svårt, säger Nina.

Dessutom är det många så här års som går in på biblioteket för att värma sig. Björn Jarl har läst rapporter om hur det har gått vid liknande verksamhet utomlands, och resultatet har varit att det fungerar bra i samband med exempelvis kameraövervakning, men inte om "dörren står öppen".

– Det uppstår mycket problematik tyvärr, med våld och förstörelse. Det är klart att vi är oroliga att det ska bli så. Vi som jobbar där vill ju att det ska vara en trygg plats, säger han.

När öppettiderna nu ökar med 20 procent är också tanken att både utlåning och besök ska öka med 20 procent.

– Besöken kanske ökar om fler kommer in tidigare. Men att öka utlåningen så mycket blir svårt, speciellt när vi inte får köpa in några nya medier, säger Nina Lönn.

Det är just nya böcker och andra medier som det är högst efterfrågan på, och det är redan nu långa reservationsköer.

Ytterligare en oro är att bibliotekschefen försvinner i den stora omorganisationen som sker vid årsskiftet.

– Vad ska hända? Vem ska föra våran talan uppåt? säger Nina Lönn.

– I och med att de tar bort förvaltningens chef också blir man lite fundersam. Vad är syftet? Det känns som att de tar ett hårdare grepp runt kulturens administration, det blir lättare att styra om man inte har någon chef som för institutionens talan, säger Björn Jarl.

Han ser det också som negativt att cheferna kommer längre och längre från verksamheten. 

– Ju längre ifrån desto svårare att ta verksamhetsnära beslut. Det här har jag också påtalat för mina chefer, och de håller med, säger Björn Jarl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!