Osäkerhet i omvärlden och kring valresultatet både nationellt och lokalt, inflation, lägre ökningstakt av skatteintäkter utifrån demografin, och fortsatt höga investeringskostnader i den växande staden. Men också tidigare goda år med sparande i ladorna.
Det är förutsättningarna för budgetarbetet för 2023, som väntas bli ett tuffare år ekonomiskt. Mycket kan hända fram till att en tilläggsbudget ska tas i december.
Trygghet i den kommunala verksamheten och kvalitet genom att säkra kompetensförsörjning är två av prioriteringarna i driftbudgeten för 2023. Kvartetten har tidigare presenterat slopat effektiviseringskrav på alla nämnder och borttaget överskottsmål.
Nu kommer nyheten om en bred lönesatsning på totalt 82,5 miljoner kronor fördelat på fyra år, för att göra Norrköpings kommun till en mer attraktiv arbetsgivare, för att behålla och nyrekrytera personal. Det finansieras genom omfördelning i nämnderna.
– Vi presenterar en kraftfull lönesatsning. Det är med utgångspunkt från den stora utmaningen med kompetensförsörjning. Det är många år sedan vi gjorde den här typen av riktig kraftfull, genomgripande, satsning på lön, säger Olle Vikmång (S), ordförande i kommunstyrelsen.
– För att kunna behålla den personal vi har och lättare kunna anställa nya så gör vi den här satsningen. Vi ser att det behövs. Det är satsningar som är utöver avtal, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).
Personalkontoret har gjort en kartläggning av hur lönerna ser ut utifrån behov av rekrytering och i relation till andra kommuner. Den extra lönesatsningen riktar sig till flera yrkesgrupper, inom exempelvis skola, förskola, äldreomsorg, socialtjänsten och samhällsbyggnad.
Gruppen utbildade barnskötare, för vilka lönerna i Norrköping nästan ligger i botten i landet, får fyra procent utöver avtal att fördela. Förskollärare, en grupp där man har rekryteringsproblem och lönerna ligger lågt i jämförelse med andra kommuner, får 5,1 procent, vilket i genomsnitt innebär en successiv ökning till 2 000 kronor mer i månaden fram till 2026.
– Grunden är inte en riktad låglönesatsning, för generellt kan man säga att vi ligger rätt lågt i löneläge i Norrköpings kommun, säger Olle Vikmång.
– Vi har jobbat med arbetsmiljö, arbetsförhållanden och att utveckla arbetssätt – nu är det dags att också satsa på lönen, säger Eva-Britt Sjöberg.
Vilka som får del av lönepåslaget avgörs vid lönesamtal, det är inte politikens uppgift att löneförhandla, säger Vikmång.
Bemanningen inom socialförvaltningen förstärks med totalt 20 miljoner kronor under fyraårsperioden. Socialtjänsten satsar på förebyggande och tidiga insatser, det Maria Sayeler Behnam (S), ordförande i socialnämnden, kallar första linjens socialtjänst. Det har lett till ett ökat inflöde av ärenden.
16,6 miljoner kronor går till att förstärka planarbetet kopplat till Ostlänken och den växande staden. Bättre koll på ekonomin kring investeringar i samhällsplaneringsnämnden och tekniska nämnden utlovas också.
Tidigare beslutade insatser är förstärkning av bemanningen inom vård och omsorg redan nu till 2024 års nivå, med 70 miljoner vilket motsvarar 100 nya medarbetare, nystart för föreningslivet efter pandemin, och insatser för långtidsarbetslösa kvinnor.