Igår kom också ett besked om att det råder stor brist på blod från personer med sällsynta blodgrupper. Därför behövs fler blodgivare med ursprung i Afrika, Asien och Sydamerika. I samband med Internationella blodgivardagen den 14 juni uppmärksammar Blodcentralen i Stockholm behovet av fler givare från andra länder.
- I Stockholm har vi omkring hundra patienter med ovanliga blodgrupper där det kan behövas blod från särskilda blodgrupper vid blodtransfusion. I dag får vi hjälp från bland annat England och Frankrike men tillgången är ändå osäker, säger Lottie Furugård, kommunikationsansvarig för Blodcentralen Stockholm.
Unika blodgrupperUtöver de vanliga blodgruppssystemen ABO och Rh, känner man till ett 30-tal andra blodgruppssystem. En sällsynt blodgrupp är en blodgrupp som innehas av mindre än en procent av befolkningen.
- Nästan varje land har någon unik blodgrupp. I Sverige finns det en sällsynt blodgrupp som förekommer hos familjer i Västerbotten. I Finland har vissa familjer en blodgrupp som inte finns någon annanstans i Europa. Hos afrikaner förekommer blodgrupper som är vanliga i Afrika men mycket ovanliga i Sverige, säger Marja-Kaisa Auvinen, biträdande överläkare vid Blodcentralen i Stockholm.
För den som har bott längre perioder i länder med Malaria eller sjukdomen chagas gäller särskilda regler vid blodgivning. Till hösten startar Blodcentralen ett projekt för att få in fler blodgivare med sällsynta blodgrupper. Blodcentralen räknar med att behöva testa några tusen personer för att hitta 20-30 givare med sällsynta blodgrupper.
Mest i storstäder I Östergötland är inte problemet så stort med sällsynta blodgrupper:
- Nej, det gäller främst storstadsområdena, säger Birgitta Clinchy. Och om vi någon enstaka gång får brist på någon blodgrupp, så samarbetar vi med andra landsting och byter blod med varandra efter behov.
- Alla kan inte ha alla sorters blod i sitt urval, för det har vi inte plats för och därför är det mycket bra att vi vid olika behov får blod från varandra istället.