Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stor brist på behöriga lärare

NORRKÖPING
Nu närmar sig skolstarten och höstens sammanställning över lärarsituationen har precis blivit klar. I Norrköping kommun fanns det i fredags 33,33 otillsatta lärartjänster och 88 anställda lärare som saknar pedagogisk utbildning.
- Jag är som rektor mycket oroad över den framtida lärarsituationen, säger Christel Andersson, rektor på Djäkneparksskolan.

Norrköping2001-08-11 00:00
Sammanställningen gäller grund- och gymnasieskolorna i kommunen. Det är Per-Olof Strandberg, verksamhetsdirektör på Produktionskontoret i Norrköpings kommun, som ligger bakom den. Han är noga med att poängtera att det är en ögonblicksbild:
- Det rekryteras nya lärare hela tiden, så de här siffrorna gäller egentligen bara just nu.

<b>33,33 lärare saknas</b>
Totalt arbetar det mellan 1 800 och 1 900 lärare i kommunen. Av dem är det 88 stycken som inte har någon pedagogisk utbildning. 33,33 grundskoletjänster var i fredags otillsatta. Alla gymnasieskolorna har dock sina lärare ordnade till hösten. Dessa siffror kan jämföras med hur det såg ut en bit in på vårterminen i år. Då fanns det 21 otillsatta tjänster och 100 anställda lärare utan pedagogikutbildning.
Det är på grundskolorna som det största antalet lärare utan pedagogisk utbildning finns, 73 stycken. På gymnasieskolorna är den siffran 7 och på komvux är den 8.
Lärarbristen är påtagligast på högstadieskolorna. Så har det varit länge och det är dit det är svårast att rekrytera folk. Särskilt matte- och NO-lärare är en bristvara. De högstadieskolor där lärarsituationen är som värst är bland andra Djäkneparksskolan, Mosstorpsskolan och Ektorpsskolan.

<b>Bra på Navestadsskolan</b>
På Navestadsskolan såg det bäst ut. Där är alla lärartjänster tillsatta och bara en enda lärare är formellt obehörig.
- Men det är en man som är både barnboksförfattare och kurator. Han har mer pedagogisk erfarenhet än många behöriga lärare, säger Gunvor Svensson, rektor på Navestadsskolan.
Hon är mycket nöjd inför hösten. Terminens nyhet på Navestadsskolan är en resurspedagog, som ska ägna sig åt elevvård.
På Djäkneparksskolan jobbar mellan 40 och 45 lärare. I fredags fanns det inga lediga tjänster kvar. Åtta av lärarna saknar däremot pedagogisk utbildning.
- Med tanke på utgångsläget är jag mycket nöjd. Det är kompetent personal som jag har anställt. De har ämnesutbildningen, men saknar den pedagogiska utbildningen, som är den behörighetsgivande delen, säger Christel Andersson, rektor på Djäkneparksskolan.
Men även om hon är nöjd med höstens 13 nyanställda lärare kan hon bara andas ut tillfälligt.
- Jag är som rektor mycket oroad över den framtida lärarsituationen, säger Christel Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om