Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stor besvikelse över förlorad bostadsrätt

NORRKÖPING
Veckan efter försäljningen av fastigheten Dragsgatan 9-11 är stämningen dämpad bland de boende. Bostadsrättsinnehavarna kunde inte köpa tillbaka fastigheten efter bostadsrättsföreningens konkurs i mars. Nu blir bostadsrätterna hyresrätter, och de boende blir hyresgäster i en fastighet de tidigare ägde.

Gunilla Göransson, tidigare ordförande i bostadsrättsföreningen på Dragsgatan 9-11, är ledsen över att de boende inte kunde köpa tillbaka fastigheten efter bostadsrättsföreningens konkurs. Många av de boende är nu rädda för att hyran ska chockhöjas.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Gunilla Göransson, tidigare ordförande i bostadsrättsföreningen på Dragsgatan 9-11, är ledsen över att de boende inte kunde köpa tillbaka fastigheten efter bostadsrättsföreningens konkurs. Många av de boende är nu rädda för att hyran ska chockhöjas. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2003-06-25 00:00
Det blev istället fastighetsbolaget LGBN Fastighets AB som köpte fastigheten för 71 miljoner kronor. Det var ett bud som bostadsrättsinnehavarna hade svårt att matcha. Dessutom hade man bara några dagar på sig att bestämma sig om man skulle försöka att lägga ett högre bud än fastighetsbolaget. Det var alldeles för ont om tid anser Gunilla Göransson, tidigare ordförande i den av Riksbyggen stöttade bostadsrättsföreningen.
- Vi känner oss sorgsna, besvikna och överkörda, säger hon. Vi trivdes ju så bra här. Jag känner många som satsat massor av pengar på sitt boende, pengar som nu bara är borta.

<b>Besvikna på staten</b>
Förändrade räntesubventioner, momssatser och en outhyrd dagislokal gjorde till slut att bostadsrättsföreningen inte klarade sin ekonomi och gick i konkurs. Handelsbanken, som lånat ut pengar till bostadsrättsföreningen, hade försäkrat en del av lånet i statliga Bostadskreditnämnden, BKN.
Efter bostadsrättsföreningens konkurs ville BKN att konkursförvaltaren skulle se till att få ut bästa möjliga pris för fastigheten så att man skulle få tillbaka så mycket som möjligt av de pengar som man lagt ut.
Hans Lundin, regionchef för Riksbyggen förvaltningsregion öst, säger att det är första gången han varit med om att BKN inte gått med på en rekonstruktion så att bostadsrättsföreningen kunnat köpa tillbaka fastigheten. Men den här gången gjorde BKN en annan bedömning. Både Gunilla Göransson och hennes man Göran är rejält besvikna på BKN.
- Det finns inte ord för vad BKN har gjort, säger Gunilla Göransson. Man känner sig lurad av staten.

<b>Fastigheten såldes för dyrt</b>
Värderingen på fastigheten ligger på 54 miljoner kronor om dagislokalen som finns i fastigheten inte är uthyrd. Om den är uthyrd beräknas värdet vara ungefär 58 miljoner kronor. I sådana fall skulle fastigheten vara köpt till ett överpris. Hans Lundin anser att så är fallet.
- Vi bedömer att priset är för högt, säger han. Man kan inte höja hyran så mycket som man skulle behöva göra för att få det att gå runt, på grund av bruksvärdessystemet.
Bruksvärdessystemet innebär att hyrorna sätts efter vad likvärdiga fastigheter med liknande läge har för hyror. Därmed kan en fastighetsägare inte sätta vilken hyra som helst.
Hans Lundin bedömer att man måste ta ut en hyra på 850 kronor per kvadratmeter och år för att få det att gå runt. Det skulle innebära en höjning med ungefär 145 kronor per kvadratmeter och år, och så höga hyror går inte att ta ut anser Hans Lundin.
Hyresgästföreningens ombudsman Barbro Ekman tror inte heller att det går att ta ut såna hyror, men påpekar att det finns ett utrymme för hyreshöjningar. Det är något som de boende oroas över, berättar Gunilla Göransson.
- Många är rädda för att det ska bli en chockhöjning av hyran, säger hon.
Göran Magnusson, delägare i LGBN Fastighets AB, vill inte säga hur hög den nya hyran kommer att bli och han vill heller inte kommentera Hans Lundins åsikter. Han är övertygad om att det kommer att gå runt ekonomiskt.

<b>Långsiktig investering</b>
- Vi tycker att det är ett väldigt fint hus i bästa möjliga läge i Norrköping, säger han. Vi tror att det blir lätt att hitta hyresgäster. Vi ser det här som en långsiktig investering. Det här måste vara rätt på sikt. Om inte det här går förstår jag ingenting.
En del av de tidigare innehavarna av fastighetens 79 bostadsrätter planerar att flytta därifrån. Men Gunilla och Göran Göransson har inte bestämt om dom ska bo kvar eller flytta.
- Vi gör inget förhastat, säger Göran Göransson. Men det känns som om luften har gått ur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om