"Stoppa våldet i jobbet"
NORRKÖPINGStoppa våldet i arbetet!Tre fackförbund, Handels, Kommunal och Seko, går nu gemensamt för att göra jobben säkrare.? Ingen ska behöva vara rädd för stryk när man går till jobbet!
Okvädesord hör vi varje dag, säger Marie Leonardsson, buss- och spårvagnsförare i Norrköping. Hela tiden höjer man ribban för det man kan tåla, annars klarade man inte jobbet. Naturligtvis är det inte acceptabelt. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Var fjärde bussförare har senaste året drabbats av våld eller hot.
Varje dag sker två butiksrån.
Arbetarskyddsstyrelsen har ringat in jobb som är särskilt utsatta.
Det är jobb som innebär myndighetsutövning, konfrontation med missbrukare, kriminella eller aggresiva och jobb där hantering av pengar ingår.
Buss- och spårvagnsförare tillhör alla tre riskgrupperna.
De tre fackförbunden kräver:
?Inget ensamt kvällsarbete.
?Inga lättillgängliga pengar.
?Utbyggt larmsystem.
?Bevakning av utsatta platser.
<span class=rub>Hon tillhör en utsatt yrkesgrupp</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
De vet att det blir stökigt vid avlöningshelger.
De känner alltid oro för nattpassen dessa helger.
Men intermezzon sker varje dag.
Buss- och spårvagnsförare är en utsatt grupp.</span>
Undersökningar visar att förarna utsätts för mer våld och hot än poliser.
- Okvädesord hör vi varenda dag, säger Marie Leonardsson som kör buss och spårvagn. Hela tiden höjer man ribban för att kunna klara jobbet. Men naturligtvis är det inte acceptabelt att bli kallad diverse fula saker.
Under vintern har spårvägen drabbats av några allvarliga händelser.
<b>Kniv i biljettapparaten</b>
- Det har varit rån, någon har stött en kniv i biljettapparaten och det har varit allvarliga hot, säger trafikledaren Anders Lundahl. De stora sakerna har tidningarna skrivit om, men våra förare drabbas varje dag av våld och hot som aldrig talas om annat än i våra egna kretsar.
Under lönehelger, vid stora arrangemang och vid stora helger finns en förarstödsgrupp bildad av de tre bussbolagen Busslink, Linjebuss och Swebuss.
Förarstödsgruppen cirkulerar runt och kommer snabbt om en förare alarmerar.
- Sedan vi fick förarstödsgruppen har sjukskrivningarna minskat vid lönehelger, omtalar Leonardsson. Tidigare sjukskrev sig många för att de inte vågade köra de här kvällarna.
- Förutom förarstödsgruppen är vi ute med trafikledarbilen hela tiden, säger Lundahl.
<b>Förfest i buss</b>
Bråkigast är det på förortslinjerna.
- När de åker in till stan har de förfest i bussen. Om resan tar en halvtimme hinner de festa om. Stadslinjerna är för korta för förfester. Passagerarna röker i bussen och om vi vågar säga ifrån kan vi bli angripna. Det är slagsmål i bussen.
Inne i stan verkar de stora problemen finnas på spårvagnarna. Då kanske inte så mycket i vagnarna som vid vissa hållplatser.
<b>Skräcksträckan</b>
Södertull, Västertull, Folkborgen, Klockaretorpet är besvärliga.
- Senare tid har det blivit stökigt även vid Hagaskolan och Vidablick, säger Leonardsson. Men den otäcka sträckan är sedan lång tid tillbaka från Folkborgen till Klockaretorpet. Varenda spårvägsförare som kör på kvällen börjar tänka vid Borgen, finns det stenar på spåret i dag.
De som placerar ut stenarna sticker ner dem så de inte ska synas så lätt. Förarens blick är hårt koncentrerad för att se om stenar lagts ut-
- På senare tid har stenar kastats ner från broar. I förra veckan fick en spårvagnsförare framrutan i knäet. Någon prickade med en stor sten. Stenar kastas mot fönstren och risk att passagerare skadas finns naturligtvis.
<b>Kameror</b>
Ett annat problem är att spårvagnarna går till 2.30 på natten, bussarna slutar vid midnatt. Om någon varit på Borgen och kommer med sista spårvagnen finns ingen buss att byta till exempelvis Smedby.
- Den som drabbas av passagerarens skällsord är föraren på spårvagnen som inte är mycket värd vid det här tillfället.
I Göteborg pågår försök med videokameror i spårvagnar. Det har slagit väl ut och våldet har minskat.
Marie Leonardsson tror inte helt på kameror.
- Jag tror inte förarna skulle gilla att ständigt vara filmade. I Göteborg sitter dessutom förarna helt skyddade i rum avskilt från passagerardelen. Vårt plexiglas kunde dock täcka större yta. Om kameran dessutom bara filmade passagerarna då de gick på kunde vi kanske gå med på det.
<b>Penninglöst</b>
Marie Leonardsson tycker att biljettförsäljningen kunde upphöra efter klockan 20.
Allra bäst vore om inte pengar fanns alls på bussar och spårvagnar. Biljetter kunde köpas på andra fasta köpställen.
Vakter borde finnas med på de utsatta linjerna och vakter skulle finnas åtminstone vid resecentrum. Vissa turer borde bli dubbelbemannade.
- Allt det här är bra men det kostar pengar, säger Anders Lundahl. Det som kostar är svårt att få genomfört.
- Tyvärr är det så men borde man inte tänka mer på de anställdas säkerhet än att det blir dyrbart med skyddsåtgärder?