Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stopp för hamstring

Stora företag med egen företagshälsovård har hamstrat influensamedicinen Tamiflu. Nu sätter Läkemedelsverket stopp för det.
Men patienter som tillhör riskgrupperna ska fortfarande få Tamiflu utskrivet på recept.

- Vi har gott om Tamiflu, säger Gunilla Wallenberg, apotekschef på Hjorten i Norrköping. Men influensamedicinen skrivs bara ut åt patienter i de medicinska riskgrupperna.
Foto: Andreas Skogh (011-200 400)
redaktion@folkbladet.se

- Vi har gott om Tamiflu, säger Gunilla Wallenberg, apotekschef på Hjorten i Norrköping. Men influensamedicinen skrivs bara ut åt patienter i de medicinska riskgrupperna. Foto: Andreas Skogh (011-200 400) redaktion@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-10-25 06:00
Apoteket får lämna ut högst tio förpackningar Tamiflu per beställning. Det har Läkemedelsverket bestämt, sedan man fått veta att två företag beställt hundratals förpackningar.
- Restriktionerna gäller enbart beställda rekvisitioner, säger Gunilla Wallenberg, chef på apoteket Hjorten i Norrköping. Det är för att motverka en bristsituation. Om företagen lagrar upp medicin finns det kanske inte någon kvar till den grupp som verkligen behöver den

Tar inte slut
På apoteket Hjorten har man märkt att efterfrågan på influensamedicinen ökat något i höst jämfört med tidigare år. Men än så länge finns ingen risk för att den ska ta slut.
- Vi har fått veta att det inte är några problem med lagret, säger Gunilla Wallenberg.
I rädslan för att fågelinfluensan ska bli en ny pandemi tror många felaktigt att de kan skydda sig genom att bunkra upp med Tamiflu.
- Tamiflu används för att behandla eller förebygga influensa. Medlet hindrar influensavirus från att spridas i kroppen och hjälper på så sett till att lindra eller förhindra symtomen vid influensa. För att få så bra effekt som möjligt ska behandlingen påbörjas så snart som möjligt, inom 48 timmar, efter första symtomen på influensa, säger Gunilla Wallenberg.
- Därför är det så viktigt att man i första hand jobbar för att få fram ett vaccin om en ny pandemi skulle bryta ut.

Dämpar symptomen
Tamiflu är ett anti-viralt medel, som dämpar symptomen om den tas precis när influensan bryter ut. Tas den i ett senare skede gör den ingen verkan.
- Man kan också ta den om man vet att man blivit utsatt för smitta, säger Gunilla Wallenberg. Om man själv tillhör riskzonen och någon i familjen blivit sjuk. Men då måste man ta den under en längre period.
Läkemedelsverket har gett stränga order om att läkarna endast får skriva ut Tamiflu till patienter som tillhör de medicinska riskgrupperna.
- Om det skrivs ut för frikostigt är risken att stammarna blir resistenta, säger Gunilla Wallenberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om