Han var inbjuden när kf-gruppen träffades på måndagen för att mer detaljerat beskriva ungdomsförbundets ställning i frågan. Redan när han äntrade Rosen fick han till sig att det börjat pratas negativt om "Eskilstunamodellen".
– Då var det bara att försöka köra på hårt och få dem att ställa sig ännu mera negativt, säger han.
När mötet var över verkade han ha lyckats. Och på tisdagsförmiddagen kunde Folkbladet berätta att samtliga partier i Kvartetten nu bestämt sig för att slopa förslaget och avslå SD-motionen.
– Det känns absolut som ett steg framåt jämfört med det vi fick höra häromdagen. Man ville inte bifalla motionen, men man såg positivt på att testa Eskilstunamodellen, säger Patrick Bannon.
Ni och andra S-föreningar har försökt påverka partiet, trodde du att det skulle gå?
– Nej. Och inte heller att det skulle gå så snabbt. Vi trodde kanske att de skulle diskutera det mer inom och mellan partier. Jag blev positivt överraskad när jag kom till kf-mötet.
Lars Stjernkvist (S) har tidigare sagt till Folkbladet att han gärna testar andra förslag på lösningar från SSU. Något ungdomsförbundet nu jobbar på. I september planeras ett panelsamtal in.
– Vår uppgift är egentligen aldrig att komma med lösningar. Men vi ska bjuda in olika föreningar och organisationer som jobbar med frågan för att försöka hitta en lösning. Det lönar sig mer att höra vad de säger, än att vi politiker sitter och killgissar. Vi vet inte tillräckligt om vad som är bäst och vi behöver en mer humanitär lösning än den som varit uppe i den politiska debatten, säger Patrick Bannon.