Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stöldvåg på tippen

FINSPÅNG: Stölder och intrång hör till vanligheterna på Sjömansängstippen i Finspång.
- Vi har besök så gott som varje kväll, efter att vi gått hem, säger Ulf Axelsson, ansvarig för renhållningen på Finspångs tekniska verk.
I fredags tog polisen två personer i 50-årsåldern på bar gärning.

Förr låg allt bråte i högar på marken vid soptippen. "Nu lägger vi allt i containrar men det hjälper inte mycket", säger Ulf Axelsson, ansvarig på Sjömansängstippen i Finspång. Foto: Malin Perk

Förr låg allt bråte i högar på marken vid soptippen. "Nu lägger vi allt i containrar men det hjälper inte mycket", säger Ulf Axelsson, ansvarig på Sjömansängstippen i Finspång. Foto: Malin Perk

Foto:

Norrköping2007-03-20 06:00
De som tar sig in på Sjömansängs återvinningscentral är ofta narkomaner som är ute efter metallskrot och elektronik, som de kan tjäna snabba pengar på eftersom skrotvärdet har ökat på sistone.

Tioåring
- En som jag tog på bar gärning med en Audi-motor berättade att han redan hade en spekulant på den, säger Ulf Axelsson.
Nyligen såg Ulf Axelsson en far och en tioårig son som simmade runt bland hushållssoporna ute på tippen.
- Det finns alla kategorier som tar sig in hit och rotar, säger han.

Ovanligt med poliser
Senast i fredagskväll var en polispatrull på plats ute vid soptippen i Finspång. De fick tag i två män från Norrköping, födda 1955 och 1958, när de kom från skogen med en sopsäck fylld med metallskrot på väg mot bilen, som stod parkerad vid ett skogsparti vid Skäggebyvägen.
Männen erkände att de stulit skrotet från soptippen och är nu polisanmälda för stöld.
- Att poliser kommmer hit är ovanligt. Det har inte så hög prioritet att åka hit.

Bar gärning
Axelsson har vid flera tillfällen tagit folk på bar gärning som legat i containrarna och rotat.
- Men det är inte mycket man kan göra, mer än att mota bort dem. Polisen kommer ändå inte hit, säger Ulf Axelsson och berättar att han och hans kollegor till och med har slutat att ringa till polisen och anmäla stölderna.
Tjuvarna tar sig in via skogen. Men att sätta upp stängsel är lönlöst, tror Axelsson.
- Det skulle bara bli ett evigt lagande för oss, säger han och pekar bort på staketet vid infarten som är uppklippt på flera ställen. De klipper upp staketet trots att det bara är hundra meter att gå bort och in genom skogen, säger han.

Låser in elektroniken
Istället har man börjat låsa in elektroniken, som är det mest attraktiva och värdefulla stöldgodset.
- Förr låg allt utslängt på marken. Nu har vi börjat med att lägga allt skrot i containrarna. Det försvårar i alla fall lite.
Hur stort värde som försvinner från tippen kan inte Axelsson svara på.
- Det värsta är ändå nedskräpningen. Mycket av vår tid går åt att städa upp i skogen.

Tjuvarna skräpar ner
De som kommer hit och stjäl lämnar ofta det de inte vill ha ute i skogen bakom tippen. Folkbladet följer med på en skogsvandring bort till crossbanan där Finspång Trial club håller till, där många tjuvar brukar parkera sina bilar. Vi hittar både det ena och det andra i buskarna och på skogstigen.
- Därborta ligger isolering till elkablar, säger Ulf Axelsson och pekar på en stor vattenpöl där det flyter omkring gula grejor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om