Stig Wadström var under många år en av Norrköpings rikaste män, en förmögenhet grundad i Norrköpings textilindustri och utvecklad genom ett gott sinne för affärer.
Sedan hans bortgång 2018 förvaltas förmögenheten av en stiftelse till förmån för forskning och utbildning och kapitalet uppgår i dag till ungefär 150 miljoner kronor.
Stig Wadströms stiftelse har nu beslutat att långsiktigt stödja forskning vid Linköpings universitet med hjälp av återkommande donationer.
– Vårt mål och vår dröm är vi ska kunna donera två till fyra miljoner kronor om året till universitetet. Stig Wadström var en visionär och när tanken kom på vad skulle göra med sitt arv så var universitetet något som genast lyftes fram, säger Robert Willén, ordförande i stiftelsen.
Den första donationen tilldelas forskningsområdet exploranation, visuell forskningskommunikation riktad mot barn och unga.
– Det är ett område där man jobbar med att visualisera data på nytt sätt. Man använder det till exempel för att visualisera rymden. Då kan barn och unga utforska rymden på visualiseringscenter och man lär sig mycket bättre genom att utforska själv jämfört med att bara ta till sig information. Just att visualisera på ett effektivt sätt är något vi tror kommer betyda mycket för intresset för naturvetenskap och de pedagogiska möjligheterna att lära sig något om det hela, säger Martin Rantzer, campusråd i Norrköping.
Ett annat område som stiftelsen visat intresse för är forskning inom elektroniska mediciner.
Båda dessa områden drivs av forskargrupper vid Campus Norrköping.
– Vi är oerhört tacksamma. Ofta är det sådana här donationer som verkligen gör skillnad. Det är de som gör att vi kan bygga något nytt, att vi kan stödja forskare och bygga nya forskningsmiljöer vilket är väldigt viktigt, säger Jan-Ingvar Jönsson, rektor vid LiU.
Förutom pengarna kommer universitetet även få tillgång till familjen Wadströms hem på Södra Promenaden, byggt 1930.
Fastigheten är till stora delar bevarad från 30-talet och innehåller en stor del nutidshistoria.
– Vi kommer att nyttja det till att ha arbetsmöten, möten med näringsliv och till akademiska högtider. På nedervåningen kommer vi att behålla miljön med äldre möbler och så vidare. På övervåningen kommer vi ha helt moderna konferensrum. Där kommer vi ha workshops och olika diskussioner, säger Martin Rantzer.