– Ett bra bokslut, men samtidigt ett bokslut som visar att det finns orosmoln framöver, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) som tillsammans med ekonomidirektör Petter Skill på måndagen presenterade kommunens preliminära bokslut för 2017.
I det planerade överskottet för 2017, 158 miljoner kronor, ingår pensioner, investeringar och sociala investeringsfonden.
– Vi har en ganska hög investeringstakt. För att slippa låna till allting har vi satt av 120 miljoner, säger Petter Skill.
Utöver det planerade överskottet går verksamheten plus med 115 miljoner kronor över budget.
Det förklaras bland annat av att nämnderna har ett totalt överskott på 21 miljoner, och att skatteintäkter och kommunal utjämning tack vare högkonjunkturen i landet landat på cirka 70 miljoner mer än budgeterat.
Alla nämnder går plus, utom utbildningsnämnden, som går 50 miljoner back, beroende på anställningar kopplade till barn i behov av särskilt stöd.
Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens plus på sex miljoner beror på minskade kostnader samt intäkter från Migrationsverket.
Socialnämndens överskott på 8,9 miljoner förklaras med vakanser, många föräldralediga, och att placeringskostnaderna inte stuckit i väg som tidigare.
– Trots att staden växer får vi inte ökade sociala kostnader, konstaterar Lars Stjernkvist och noterar att försörjningsstödet ligger under planerad nivå.
Överskottet på 19 miljoner i vård- och omsorgsnämnden beror på att pengar avsatta för boendeplatser inom LSS inte kunnat användas. Enligt Skill har man inte kunnat bygga, "vi kommer inte framåt i den processen”. Han talar också om en svår marknad, att det är svårt att hitta lämpliga lokaler.
Kommunen fick förra året betala ett vite på tolv miljoner för bristen på LSS-platser.
I den växande staden går stadsplaneringsnämnden plus med 7,7 miljoner och byggnads- och miljöskyddsnämnden med 12 miljoner.
Av de 115 miljonerna avsätts 35 till evakueringslokaler. Ska de kvarvarande 80 miljonerna användas ska det vara till engångsinsatser, som inte pressar upp kostnadsnivån, säger Stjernkvist.
– Vi måste se till att vi har marginal och reserver i vår ekonomi, säger han och talar om trycket på skolan och kampen mot arbetslösheten.
Enligt Stjernkvist väntar några kärva år, 2019 och 2020, med allt fler äldre, avmattning av högkonjunkturen och en hög investeringsnivå.