Det menar kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) och han liksom Bertil Senestad, social samordnare i kommunen, vill se ett återinförande av närpoliser i Hageby och Navestad.
– Nu är det ju inte jag som bestämmer om det ska bli så, det är polisen som bestämmer, men jag hoppas att man i den nya organisationen kommer till ett sådant beslut, säger Lars Stjernkvist.
I Kvartettens överenskommelse står i sista stycket:
Samarbetet med polis, andra myndigheter och grannkommuner för att bekämpa kriminalitet ska fortsätta och fördjupas. Förebyggande arbete, samverkan med närpolis och stöd till avhoppare är exempel på områden som behöver stärkas.
– Jag träffade nyligen Anne Asp på ett möte i Hageby och det låter som hon har en stor förståelse för att vi vill se ett återinförande av närpoliser. Däremot är jag inte riktigt säker på om vi menar samma sak när vi pratar om lokal närvaro, säger Lars Stjernkvist.
Han menar att det är viktigt att polisen och andra myndigheter inte bara dyker upp när det har hänt något utan att närvaron finns där hela tiden.
– Det är viktigt att vi bygger upp personliga relationer som är etablerade i området.
Betyder det att politiker ska flytta till Hageby och Navestad?
– Nej, men att fler boende i områdena blir valda till politiska uppdrag. Det ska vara naturligt att möta förtroendevalda, myndighetspersoner och makthavare utan att se dem som tillfälliga gäster säger Lars Stjernkvist.
När det gäller avhopparverksamheten, som avvecklades i sin dåvarande form 2012, behövs enligt Stjernkvist ett tydliggörande i bland annat ansvarsgränser, men påpekar att det hela tiden, även efter 2012, funnits stöd både från stat och kommun för gängmedlemmar som velat hoppa av .
– Vi vill verkligen hitta bra samarbetsformer mellan kommunen, polisen och Kriminalvården där vi gör en gemensam analys av vad som är bäst för att just den individen som visar en trovärdighet i att vilja hoppa av också ska ha möjlighet att göra det, säger Lars Stjernkvist.
Han menar även att politikerna har bättre kunskap nu än innan 2008 då man beslutade att alla myndigheter gemensamt skulle göra det jobbigare att vara kriminell och att man genom det arbetet kunnat förhindra att fler anslutit sig till kriminella gäng.