Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stjernkvist kritiserar lönesystem

- Jag är positiv till att engagerade lärare som fortbildar sig har högre lön än andra lärare.  - Men jag är negativ till Kunskapsskolans lönesystem, där lärarna kan tjäna mer, ju bättre betyg de ger sina egna elever.  Det säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (s) som en kommentar till gårdagens artikel i Folkbladet om lönesystemet hos Kunskapsskolan.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2008-06-18 03:00
Ett lönesystem som, enligt en av lärarna på Kunskapsskolan, kan innebär att en elev kan få högre betyg än han eller hon förtjänat, bara för att läraren ska få högre lön... - Det är naturligtvis ingen bra modell, där lärarens lön är direkt kopplad till elevernas betyg, eftersom risken då finns att läraren sätter högre betyg bara för att få mer i lön. - I en sådan situation är förstås de nationella proven väldigt viktiga att väga in vid betygssättningen, eftersom klassläraren inte har möjlighet att påverka frågorna och resultatet i just de proven. Belöningssystem
- Däremot, säger Lars Stjernkvist, är jag absolut för individuell lönesättning för lärare, där engagemang, intresse av fortbildning och viljan att ta på sig extra uppdrag, vägs in vid lönesättningen. - Det har vi tillämpat i flera år inom den kommunala skolan, där vi nu också är på gång att införa ett belöningssystem till våra skolledare. - Vi utreder just nu vilken modell vi ska använda oss av, för att ge våra skolledare den här möjligheten till bonus om skolan visar upp ett extra bra resultat. - Viktigt här är också att väga in den sociala profilen. Det är ju lättare för lärare att ge högre betyg till elever, som kommer från högutbildade föräldrar och har ett starkare stöd hemifrån, jämfört med skolor där det krävs extra insatser för att eleverna ska få bättre betyg. Som Hagebyskolan och Borgsmoskolan, där betygen brukar vara låga? - Nej, det är faktiskt så att Norrköpings kommunala skolor visar upp bra resultat, jämfört med hela landets skolor och just Hagebyskolan och Borgsmo är bland de skolor som visar upp rejäla framryckningar när det gäller betygen. Extra insatser
- Men vi vet att många elever på de här skolorna behöver extra stöd, vilket innebär att det också krävs särskilda insatser från lärarna. - Och när man lyckas med det, vill vi alltså ge en bonus till skolledarna när resultaten förbättras och man samtidigt tar hänsyn till den sociala profilen för skolan. - Allt för att minska klyftan mellan elever och få en jämlik skola i Norrköping. Det är min stora målsättning.. Johan Norman, rektor på Djäkneparks kommunala friskola, håller i stort med Stjernkvist: - Vi har individuell lönesättning på lärarna, men då väger vi in mycket mer än bara elevernas betyg. Det handlar om lärarens hela arbetsprestation i ett större perspektiv, som lärarens engagemang, att man hela tiden sätter eleven i centrum och vilken kompetens man har. - Jag vill inte fördöma Kunskapsskolans lönesystem, men jag ser risker med att koppla lönen direkt till elevernas betyg. På Djäknepark sätter vi lärarnas löner efter kommunens riktlinjer, samråd och fackliga förhandlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om