När Folkbladet når Lars Stjernkvist är han på väg till ett möte i Stockholm. Norrköpings förre kommunalråd ska jobba som kanslichef under de kommande tre åren.
– Jag ska vara chef för ett kansli inom Regeringskansliet, men det finns inte än. Första åtgärden är att anställa. Jag har en kollega på plats och vi har i dag diskuterat den fortsätta rekryteringen. Vi behöver rekrytera ett par till, säger Lars Stjernkvist.
Med andra ord är det inget stort kansli han ska leda. Å andra sidan kommer verksamheten att stöttas av fyra olika departement: utbildningsdepartementet, socialdepartementet, finansdepartementet och arbetsmarknadsdepartementet.
Lars Stjernkvist har formellt anställts som ämnessakkunnig i Regeringskansliet, men har även fått i uppdrag att vara kanslichef och utredare. Det rör sig om en tidsbegränsad deltidsanställning på 40 procent. Lönen är 40 procent av 70 000 kronor, det vill säga 28 000 kronor per månad.
Trots att tjänsten är placerad i Regeringskansliet, närmare bestämt på socialdepartementet, kommer han att ha Norrköping som tjänsteställe.
– Det var ett önskemål från min sida, säger Lars Stjernkvist som konstaterar att väldigt många arbetsuppgifter går att göra på distans.
– Men det är klart att jag också kommer att behöva vara i Stockholm för att hålla kontakten med kollegor.
Genom att arbeta från Norrköping kan han kombinera jobbet som kanslichef med andra uppdrag. Lars Stjernkvist är bland annat frilansande skribent, styrelseordförande i HSB Östra och ledamot i kommunfullmäktige.
Regeringen har inrättat det nya kansliet för att förbättra möjligheterna för ett längre och hållbart arbetsliv. Medellivslängden ökar mer än förväntat, vilket innebär att pensionen ska räcka fler år. En förlängning av arbetslivet anses nödvändigt för att upprätthålla välfärden.
– Människor som har arbetat ett helt yrkesliv med tunga och krävande arbeten slits ut psykiskt och fysiskt. För många är det inte realistiskt att i dag arbeta högre upp i åldrarna. Alla ska orka, vilja och kunna jobba ett helt yrkesliv, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i ett pressmeddelande.
– Det här är en av vår tids stora frågor. Hur ska vi få utbildad arbetskraft till alla de uppgifter vi har med tanke på hur åldersprofilen ser ut? Samtidigt måste vi se till att folk får drägliga arbetsvillkor så att folk orkar jobba, säger Lars Stjernkvist.
Han menar att det kommer att krävas insatser på en rad olika områden – allt från stöd till de som har svårare att komma in på arbetsmarknaden till vidareutbildning och åtgärder som gör att människor orkar jobba längre.
– Den höjda pensionsåldern blir ett slag i luften om det inte är så att människor orkar jobba. Vi kan åstadkomma förändringar så att människor orkar jobba, men sedan finns det de som av olika skäl inte kan jobba lika länge som andra. Regeringen lade förslag för några veckor sedan om att det måste finnas trygga villkor för de som av olika skäl inte kan jobba längre.
Som kommunpolitiker har han sett att äldreomsorgen och sjukvården är två områden där personalen ofta slits ut.
– Kommunen är inte på något sätt en förebild.
Förutom att föreslå förändringar ska Lars Stjernkvist se till att förändringarna genomförs.
– Det känns väldigt bra att få göra både och – både föreslå förändringar och se till att det händer något i verkligheten.