Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stenhusets valv ska återställas: "Huset är helt unikt"

Förskolan Strandgården genomgår nu en enorm förändring. Byggnaden, som är klassat som byggnadsminne, står på rester av Louis De Geers forna palats. 1600-talets valv ska säkras för framtiden och öppnas upp till beskådan genom en glasdörr.

När grunden har stabiliserats ska valven, som någon gång har murats igen, tas upp igen. "Vi vill återskapa det som det en gång var", säger Christer Marklund, projektledare.

När grunden har stabiliserats ska valven, som någon gång har murats igen, tas upp igen. "Vi vill återskapa det som det en gång var", säger Christer Marklund, projektledare.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-07-27 16:00

– Huset har satt sig och för att rädda det så måste vi göra en grundförstärkning. Det är det grabbarna gör nu, säger Christer Marklund, projektledare på Mifab, när han visar runt i byggnaden.

Förskolan på Saltängsgatan kallas också Stenhuset och uppfördes 1784 på en stenkällare tillhörande Louis de Geers 1600-talspalats. I nästan 200 år var Stenhuset i huvudsak bostad, innan det 1964 anpassades till förskoleverksamhet. Byggnaden har höga kulturhistoriska värden och är förklarad byggnadsminne sedan 1978.

– Det innebär att här gör man inte vad man vill. Vi går inte in och gör vad som helst på fasader till exempel. Invändigt är det inte lika hårt reglerat men det ska bevaras både här och där. Stensättningen och valven som Louis De Geer gjorde, det är verkligen "aj aj", säger Christer Marklund.

Är det inte svårt att bevara samtidigt som det ska bli en funktionell förskola?

– Jo, det har sina utmaningar. Man får göra undantag i vissa fall, men eftersom det är kulturminnesmärkt så fungerar det inte alltid. Det är inte så lätt att få till det ibland.

Länsstyrelsen har gett tillstånd till förändringarna och ser till att allt görs enligt gällande regler. I de gamla valven har det nu blivit en byggarbetsplats med pumpar som går och personal som arbetar. Men valven från 1600-talet syns tydligt och även några av de 27 000 tegelstenar som Louis De Geer lät importera från Holland 1627. När grunden väl har stabiliserats kommer de valv som på senare år murats igen att tas upp.

– Vi vill återskapa det som det en gång var. När det är klart ska valven ljussättas och en glasdörr ska sättas in från Saltängsgatan så att allmänheten kan titta in och se hur det ser ut. 

Förskolan flyttade ut sin verksamhet i april och håller nu till i lokaler på Stockholmsvägen. Där blir de kvar till slutet av 2023, minst.

– Vi har inte ristat det i sten för vi kan springa på grejer som vi inte har en aning om. Vi får inte vara övermodiga. Förskoleverksamheten är medvetna om det, att vi kan inte gå fram som en grävskopa.

Efter renoveringen kommer förskolan rymma fyra avdelningar, jämfört med två avdelningar idag. Det beror på att även övervåningen där Konstforum tidigare höll till ska bli förskola. En hiss ska installeras för tillgänglighetens skull och ny ventilation ska installeras, bland annat.

Kostnaden för renoveringen är cirka 20 miljoner kronor, och då talar vi bara om själva grundförstärkningen. Hur mycket som tillkommer när själva förskolan ska iordningställas vill Christer Marklund inte spekulera i.

Hade man inte fått en helt ny förskola för de pengarna?

– Det är inte riktigt så enkelt. Fastighetsägaren (kommunen, reds. anm.) har en skyldighet att bevara kulturminnesvärda hus. Och dessutom är det brist på förskolor i stan.

Inne i själva byggnaden finns inte många spår kvar av att det är just en förskola. Alla ytskikt är borta och rensade ända in till de robusta träväggarna. 

– Vi har gjort en hel del rivningar. Vi har tagit upp väggar för att ge arkitekt och konstruktör en chans att projektera rätt. Om man inte gör riktiga undersökningar först så kan man stöta på jätteöverraskningar som påverkar slutkostnaden.

Det här måste bli Norrköpings finaste förskola?

– Så är det nog, huset i sig är ju helt unikt, säger Christer Marklund.

Stenhuset/Strandgården

Under 1690-talet började Stenhuset förfalla och 1711 blev det i det närmaste totalförstört i en brand. År 1784 uppfördes dagens byggnad på delar av Stenhusets gamla murar. 

I nästan 200 år var Stenhuset i huvudsak bostad innan byggnaden 1964 anpassades till förskoleverksamhet.

Saltängsgatan utgjorde under 1600- och 1700-talen en av stadens främsta paradgator, väl synlig från de skepp som lade till i Strömmen. Stenhuset utgör en viktig del av den forna paradgatan och av det historiska Saltängen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!