Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stenhammar ska göra Norrköping känt över världen

Wilhelm Stenhammar kommer i framtiden att få stor betydelse för Norrköpings musikaliska ryktbarhet.
En internationell tävling för sångare och dirigenter - vartannat år - ska genomföras med början juni 2006.
- Det kommer att märkas på alla sätt med ett par hundra personer från hela världen som kommer att ge konserter i elva dagar. Till det all publik.

Sonja Stenhammar, operasångerska från världens scener och släkting till tonsättaren, drar igång en stor internationell musiktävling i sin barndomsstad. Folk från hela världen ska komma till De Geerhallen sommaren 2006.
FOTO: ANDRES KRATZ

Sonja Stenhammar, operasångerska från världens scener och släkting till tonsättaren, drar igång en stor internationell musiktävling i sin barndomsstad. Folk från hela världen ska komma till De Geerhallen sommaren 2006. FOTO: ANDRES KRATZ

Foto:

Norrköping2004-10-20 06:00
Sonja Stenhammar, operasångerska med ursrpung i Norrköping och hennes farbror Olof Stenhammar från Finspång, har bildat en stiftelse där hon är konstnärlig ledare och han är ordförande.
- Allt är inte klart, men vi har nått 60 procent av det ekonomiska målet som är 4,8 miljoner så nu tycker vi att vi kan gå ut med våra planer, säger Olof Stenhammar.
Det kommer att bli en tävling på högst nivå och med alla de regler som världsorganisationen WFIMC kräver för en sådan. Sverige är ännu en vit fläck på den här speciella kartan, något som nu ska ändras och det med Norrköping som centralort, naturligtvis särskilt lämplig också för att Symfoniorkestern finns här. Det är den som ska ledas av unga dirigenter de här dagarna. Sångarna kommer att ackompanjeras av pianister.
Sonja Stenhammar som sedan länge varit bosatt i Genève, har slutat sjunga men undervisar, är mycket entusiastisk. Det är hennes hela livs kontakter hon nu utnyttjar för detta evenemang och hon har rika erfarenheter från liknande tävlingar. Bland annat har hon ofta varit jurymedlem.

En riktigt bra jury
- Det handlar om att få ihop en riktigt bra jury och den ska bestå av nio professionella personer, operachefer och kunniga musiker, storsångare. Dessutom en pressjury som består av musikskribenter. Därtill kommer publikens pris att delas ut.
- Det är väldigt spännande, det kan blir något helt annat än vad juryn valt.
Alla ska framföra ett verk av Wilhelm Stenhammar, det är hans svenska musik som ska betonas. Av övriga verk får deltagarna en lista att välja ur, en som Sonja Stenhammar har beslutat. Att det blir en tävling för dirigenter beror på att Stenhammar var var både tonsättare, pianist och dirigent.
Norrköpings kommun är positiva och ställer upp med De Geerhallen, Symfoniorkestern sägs också vara förtjust, något som är avgörande.

Dyrt instrument
- En orkester är ett dyrt instrument, säger Sonja Stenhammar. Men vi har bara mött ett positivt intresse här, både från Destination Norrköping och från orkesterns direktör Hans Barksjö.
För stiftelsen gäller att jaga fler sponsorer och/eller donatorer.
De som söker till tävlingen ska skicka in band och personlig cv och kommer sedan att väljas ut.
- Det brukar söka ungefär 200 och av de ska vi välja 80 som ska tas emot här, säger Sonja Stenhammar. De som vinner kommer att få en fantastisk start på sin karriär, men även de andra kommer att få god hjälp. Ett utmärkt tillfälle för alla att knyta viktiga kontakter. De ska få tala med juryn och få klara besked om varför de valdes bort. 30 dirigenter ska också väljas ut och under fem dagar blir det massor med fantastiska konserter som blir öppna för alla. Finalkonserten kommer dock att kosta något.
SON-vännerna kommer att hjälpa till med inkvartering av de tävlande och vara värdar under deras tid i Norrköping.
Förstapriset är på 100.000 kronor, andra på 50.000, presspriset lika mycket och publikpriset 25.000. Men, som Sonja Stenhammar betonar, det är äran som ger biljett in till de stora scenerna. Därför är också kvalitén så viktig.
Wilhelm Stenhammar (1871-1927) växte upp på Hamra gård i Västa Stenby utanför Vadstena och släkten har rötter där sedan 1500-talet. Han räknades som landets främste pianist vid förra sekelskiftet, men är mest ihågkommen som tonsättare. Sverige som ofta sjöngs av Jussi Björling är vår inofficiella nationalsång. Han har skrivit operor och teatermusik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om