Stenar från istid till nutid
- Många undrar hur man kan vara så intresserad av gamla stenar. Men det är väl inte mer annorlunda än att vara intresserad av att väva, säger ordföranden i Norrköpings stenklubb, Ann-Britt Wegner. I lördags anordnades Geologins dag i Sverige.
Två ortoceratiter, fossiler av en bläckfisksläkting som levde för 450 miljoner år sedan och som kunde bli upp till sex meter långa. Fossilerna har hittats i kalkbrottet i Ljungsbro.
Foto:
- Det är först när barnen har flugit ut som man får tid över till att engagera sig mer i en förening, förklarar flera medlemmar.
Fast intresset för geologi kan ha funnits väldigt länge hos många. Samlat stenar har en hel del gjort redan som barn och senare kanske också fascinerats av tanken på att varje sten bär på en historia som kan sträcka sig miljoner år bakåt i tiden.
Olika intressen
Varför klubbens medlemmar är intresserade av just sten varierar väldigt. Vissa vill göra vackra smycken och går på stenslipningskurser som klubben ordnar. Andra är intresserade av att komma ut i naturen och plocka vackra eller annorlunda stenar.
- Skapelsen är det intressanta för mig. En sten är mer än bara en sten. Jag är fascinerad över hur den har kommit till och varför landskapet ser ut som det gör, säger Arne Pettersson.
- Och jag står för fossilintresset i klubben, säger Roland Karlsson, och visar sin utställning av flera fossiler som alla hittats på nära håll i Östergötland.
Det finns 3 000 olika mineral, 200 bergarter och 80 grundämnen i Sverige. Varje bergart består i sin tur av delarna kvarts, fältspat och mineral - alla av olika slag vilket skapar olika bergarter. I Östergötland finns det många spännande platser att besöka för den geologiintresserade. Norrköpings stenklubb åker också varje år på olika utflykter för att odla sitt intresse.
Geologins dag anordnas sedan 2001 en gång om året i hela Sverige. Syftet är att försöka stärka geologins ställning i samhället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!