Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stefan och Karin Wall säljer sin bokhandel

Institutionen Stefan Wall = Anderssons Bokhandel är snart över.
Till 1 januari räknar bokhandlarna Karin och Stefan Wall med att butiken ska vara såld.
- Jag har fem olika intressanta köpare att välja på, unga människor som har finansiärer bakom sig.
Så bokhandeln ska bli kvar. Kanske också med Walls som medhjälpare/rådgivare i början.

Stefan och Karin Wall - kanske blir de kvar som stöd ett tag om de nya som tar över går med på det. Men efter 28 år känner de att det är skönt att lämna över ett blomstrande företag.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Stefan och Karin Wall - kanske blir de kvar som stöd ett tag om de nya som tar över går med på det. Men efter 28 år känner de att det är skönt att lämna över ett blomstrande företag. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2004-11-27 06:00
Stefan Wall slutar med ålderns rätt, han har varit folkpensionär i två år och mest jobbat med sådant han tycker är roligt och när han har känt för det.
Men så har det ju alltid varit säger hans kära anställda lite elakt.
- Nu känner jag att jag inte kommer att orka lika mycket som tidigare, och en kund sa att det behöver man inte heller. Men om man känner att ambitionen minskar så är det farligt att stanna kvar.
För Norrköping började bokhandelshistorien redan för 143 år sedan med "litteraturhörnan" i korsningen Drottninggatan-Hospitalsgatan. Tor Sörlin var bokhandlaren som sålde till Stefan Wall som började sin historia i Norrköping 1972 efter att ha varit chef för fem boklådor i Stockholm.
För 28 år sedan alltså, med en affär som kostade paret 1.150.000 kronor.
- Banken funderade på mina kalkyler några timmar så ringde dom och sa ok.
Det blev en tid med kämpig ekonomi och mycket arbete. Paret Wall började med något som liknade kris och jobbade upp butiken, flyttade 1986 till Linden och gjorde samma sak igen.
- Det var problem i huset då. Linden är det bästa affärshuset men det fanns stora tomma ytor och vi hade verkliga problem ett tag. Men vi flyttade i rätt sekund, allt vände och nu har vi haft fantastiska år.
Stefan Wall har växt upp i Djursholm och hans far var bokhandlare. Pappan hade andra ambitioner för sonen som läste arkeologi och företagsekonomi och for till Amerika - och tog jobb i en stor bokhandel i New York. Det var i början av 60-talet.
- Förfärligt roliga år det där, jag träffade Hemingway som hade några vänliga ord att säga till den svenske eleven, han hade ju fått Nobelpriset. Och en gång fick jag sitta bredvid den likaledes vänliga Marilyn Monroe, det är roliga minnen.
Åter till Stockholm och så Norrköping, det blev en omvälvning. De båda äldsta sönerna är kvar i Stockholm, sladdbarnet Gustav, en klar bokälskare, är nu 14.
- Vi har lärt oss att älska den här stan och kommer att bo kvar här. Vi har ju haft ett fantastiskt arbete också, alla kontakter med kunder och anställda och förlagen och författarna. Alla bokälskarna, det är ju det!
Och bara förra året ökade bokläsandet med fem procent.
- Men biblioteksutlåningen minskade, så det betyder att de minskade bidragen direkt visar sig. Det är riktigt dålig kulturpolitik. Jag tror inte att politikerna förstår hur viktig kulturen är för en stads liv, för inflyttning och vitaliteten och allt som sprider ringar.
Han har massor av goda minnen från affärsåren och är inte minst stolt över evenemanget Bokens dag.
- Det är Norrköping, Göteborg och Malmö som är bäst på det har jag fått höra från förlagshåll.

Samlare
Stefan Wall samlar på böcker om böcker. Det är tydligen en enorm samling som han kommer att ägna sig åt framöver. Ordna, datorisera och katalogisera. Kanske delvis i sommarhuset på Österlen. Och naturligtvis fortsätta att läsa 3-4 böcker i veckan, som hittills, åren igenom.
- Det ska bli så skönt att slippa ansvaret, det är det som sliter mest.
Stefan Wall talar gärna om sin titel bokhandlare som "två delar", han menar att det är både boken och affärsidkandet som gäller.
- Bokläsandet ökar och särskilt böcker för barn, det gäller utlåning också. Svenska 10-åringar läser mer än barn i andra länder. Så när det gäller bokens framtid känner jag den största optimism. Jag har hört talas om bokens död sen jag började i den här branschen men det har alltid varit tvärtom.
- Boken är oslagbar!
Säger bokhandlaren som slutade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om