Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Statspengar räddar sommarblommorna

Även utan sponsorpengar ser i varje fall större delen av sommarblommorna ut att vara räddade.
Detta efter ett skattebeslut av regeringen, som innebär att kommunen får 4,3 milj kr mer än vad man räknat med i budgeten.

4,3 miljoner kronor från staten räddar Norrköpings blommor, bland annat då de vackra planteringarna i backen på Dalsgatan nedanför De Geerskolan.
FOTO: ANITA KJELLBERG

4,3 miljoner kronor från staten räddar Norrköpings blommor, bland annat då de vackra planteringarna i backen på Dalsgatan nedanför De Geerskolan. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-01-30 06:00
Av dessa miljoner stoppas största delen in i budgethålen för gator och vägar, 2,5 milj kr. Medan 1,7 milj kr går till parkskötsel, varigenom då merparten av sommarblommorna räddas. Man ska också arbeta för fler perenna planteringar i blomprogrammet, dvs sådana som växer upp igen år efter år. Bland annat blir det ju billigare så.
Detta ingår i verksamhetsplanen och internbudgeten för år 2004, som ska tas på tekniska nämndens nästa sammanträde. I det här fallet finns väl heller inget särskilt skäl att tro på ändringar jämfört med med det förslag, som t f gatuchefen Sten-Evert Lundberg nu lagt fram.
Att det blir extra miljoner förklaras med att regeringen för en månad sedan beslöt att mervärdesskatt inte längre ska behöva redovisas på kommunal gatuparkering .

Ansträngt ändå
Men trots de extra pengarna har tekniska nämnden en ansträngd budget, och fick ju heller ingen uppräkning alls i år. Sten-Evert Lundberg konstaterar lite övergivet att "Lite i skymundan kommer tyvärr alla andra besparingsåtgärder vi måste göra".
En annan fråga, som varit starkt i fokus, är ju den om de likaledes så uppskattade ljusarrangemangen. Här ska nu en avstämning ske efter sommaren. Då ska utrönas, hurpass mycket av ljusprakten som kan behållas.
Att den blirkvar i någon omfattning har ledande politiker lovat. Men i hur hög grad, det är även efter dessa utsagor lite oklart.
En inte oväsentlig fråga i sammanhanget är ju också, hur mycket av sponsorpengar som man kan få in. Avsikten är ju att utifrån försöka hämta hem en del hjälp till blommorna och ljusen.
Förhoppningen är nu också att tack vare de nya pengarna kunna behålla samtliga lekparker.

För dyrt även i år
Ett problem är att kostnaderna för sophantering inte heller i år kommer att kunna klaras med taxeinkomsterna, trots att taxorna höjts de senaste åren. Den problematiken ska analyseras.
Trädgårdsdagarna i maj och september finns med i verksamhetsplanen, liksom kaktusgruppen, nyårsvandringen och nytt koncept för fjärilsträdgården.
En belysningsplan som täcker hela staden ska arbetas fram och sedan ligga till grund för ett långsiktigt arbete med att förbättra ljussättningen och försköna viktiga platser med hjälp av ljus (så långt som pengarna sedan räcker).
I City ska Olai Kyrkogata få en upprustning mellan Hantverkaregatan och Repslagaregatan.

Börja byggas
En första etapp av Norrleden, som innebär en förlängning av riksväg 51 från Finspång - från trafikplatsen vid Stockholmsvägen och mot Herstabergsvägen och Järngatan, ska börja byggas under året..
13 milj kr anslogs i kommunfullmäktiges budget till gatuunderhållet, vilket är en uppräkning. Men så är det också en faslig massa, som behöver underhållas - närmare bestämt 4,3 miljoner kvadratmeter gator, torg, parkeringsplatser, vägar m m.
Eller, med andra mått, 39 mil körbanor och 18 mil gång- och cykelvägar. 119 broar och 23.700 belysningar finns det också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!