Statliga verken räddade Norrköping
Ett antal statliga jobb förelås utlokaliseras till de kommuner där regementen ska läggas ned. För Norrköpings del var de statliga verkens utflyttning för trettio år sedan räddningen i en stor kristid.
Det var mitt i kristider och Norrköping hade förlorat det ena arbetstillfället efter det andra. De statliga verken var därför enormt välkomna.
- Vi hade uppvaktat Gunnar Sträng många gånger och arbetat länge för att få hit några statliga verk. Till en början handlade det om sex verk, men det blev fem till slut, säger Karl-Erik Wernersson, tidigare kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande (s).
- Flytten var väldigt värdefull för Norrköping. Det handlade säkert om 2 500 tjänster som kom hit.
Nybyggnation
Och även om en del anställda följde med till Norrköping skapades ändå många nya jobb för norrköpingsborna. Det byggdes till exempel en del nya byggnader där verken skulle ha sina lokaler. Kommunen såg också till att småhusbyggandet ökade så att de inflyttade fick någonstans att bo.
Vid SMHI, som idag har 550 anställda, valde väldigt många anställda att följa med till Norrköping. Fast många av dem hade flyttat upp från Norrköping till Stockholm bara något eller några år tidigare då flytten redan var känd. De visste att de skulle tillbaka. Likadant var det vid många andra verk.
Fram och tillbaka
Vid dåvarande Invandrarverket fanns det bara 175 anställda vid flytten till Norrköping 1976. Nu har Migrationsverket 3 300 anställda i hela Sverige.
- Jag flyttade upp till Stockholm ett år innan flytten till Norrköping och jobbade där. Sedan flyttade jag med ner igen, berättar Inger Lagerström, vid Migrationsverket.
Hon tror att så få som tio procent av de anställda följde med vid Invandrarverkets flytt.
- Men vi var ett så ungt verk då, det bildades först 1969. En del valde att pendla ett tag, men i längden blev det ohållbart, säger hon.
Kritiska direktörer
Karl-Erik Wernersson säger att en del av generaldirektörerna inte var så glada över flytten.
- Och det är likadant nu har jag sett. Jag kanske skulle ge några råd till dem som jag såg gnälla på tv härom dagen.
Fast några råd blir det inte. Däremot ett konstaterande som borde vara lugnande för många.
- De kommuner tar emot dem som flyttar kommer att vara oerhört hjälpsamma. Vi gjorde allt för våra nya invånare, säger Karl-Erik Wernersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!