Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Statliga bidraget sjönk – då bantar Marieborg

Minskade statliga bidrag har lett till att Marieborgs folkhögskola i Norrköping tvingats banta verksamheten.

Marieborgs folkhögskola har tvingats till nedskärningar på grund av minskade bidrag från staten.

Marieborgs folkhögskola har tvingats till nedskärningar på grund av minskade bidrag från staten.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköping2023-08-27 14:00

Vid årsskiftet fick skolan, med anor från 1934, tre miljoner kronor mindre i stöd från staten. En summa som innebar negativa konsekvenser för folkhögskolan främst med fokus på yrkesförberedande kurser och kurser på motsvarande gymnasienivå.

– Vi tvingades plocka bort tre klasser och sex lärare, berättar Lisa Flogell, rektor på Marieborg.

Skolan är ändå en av landets största i sitt slag och man bedriver utbildningar på fyra olika platser i och runt Norrköping. Man har fortfarande verksamhet kvar i herrgården från mitten av 1700-talet, vackert belägen i Herstadberg strax norr om stan.

– Vi har också anammat folkhögskoletänket att vi ska vara nära de som går våra kurser och vi har slagits för att vara i områden som varit lite utsatta. Som i Hageby där vi har funnits i 20 år nu, fortsätter Lisa Flogell.

I dag studerar cirka 400 deltagare på Marieborg, ungefär hundra av dem bor på skolans internat.

Enligt Lisa Flogell hotas inte skolan av en förestående nedläggning, men tendensen med minskade eller oförändrade bidrag oroar.

– Bidraget har inte skrivits upp sedan 2014, det innebär en reell minskning med 22 procent, samtidigt som alla omkostnader blivit dyrare.

Fortsätter hon:

– Jag skulle säga att vi gör en enorm samhällsnytta, såväl inom kompetensförsörjningsområdet och för kulturen. Vi har en vital verksamhet och jag önskar att fler politiker insett värdet av det vi gör. Vi upplever att regeringen inte satsar lika mycket på folkbildningen som den tidigare, slutar Lisa Flogell.

Karta: Marieborgs Folkhögskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!