Statistiskt är detta ett typiskt tonårsrum
Vi minns det där med en hand på glödhet platta och en på en kall och då säger statistiken att vi mår precis lagom bra. Men nu är det på allvar fast mycket på skoj ändå och ingen är ute efter att larva sig - trots att titeln på utställningen är "tio av 9 är normala". Tvärtom ska vi bli klokare, kanske genom lek.
Sejda Hodzic och Chrille Sandqvist visar rummet som har fått förvrängda proportioner - ett värdeperspektiv har tagits fram efter en enkät bland andra niondeklassare i Navestad. Störst är sängen, minst är skolböckerna. - Alla tyckte likadant, säger Chrille. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
3,3 miljarder
Om man till exempel är kristen som 34 procent av världens 6,3 miljarder människor, då är man ju rätt vanlig. Såvida man inte bor i ett muslimsk land och plötsligt är en avvikare. Onormal. Alla är ju onormala, vilket titeln understryker.
Eleverna i klass 9a2 i Navestad är engagerade i utställningen. De har gjort en egen undersökning bland alla nior i sitt område och frågat vad dom tycker är viktigast i ett tonårsrum. Av det har blivit statistik som omvandlats till ett helt rum där allt har värdeperspektiv. Alltså: Nummer ett är sängen, sen kommer datorn. De två sakerna blir alltså väldigt stora i rummet där man också kan hitta två små "frimärken". Det är skolböckerna, proportionellt sett alltså.
Minst viktigt är damm. Så oviktigt att det inte syns. Statistiken har blivit en tydlig bild.
- Det konstiga var att nästan alla som vi intervjuade tyckte likadant, säger Chrille Sandqvist.
Men varken han eller hans klasskamrat Sejda Hodzic, har kommit på att de tillhör de rika på jorden.
Har man tak över huvudet, något att ha på sig, tillgång till mat och någonstans att sova, då tillhör man 75 procent av världens invånare.
Statistik
- Så har man ju inte tänkt, säger Sejda.
Statistiken har sin egen historia, i Sverige var vi väl framme med folkräkning i det gamla Tabellverket som sedan blev Statistiska centralbyrån, statistik blev ett universitetsämne i Tyskland 1749. Väder, miljö, vanor och ovanor, om allt finns statistik, verktyg för politik, nödvändig för kunskap om oss själva.
- Jättekul att jobba med, tycker Chrille och Sejda.
På utställningen kan man få ett livsråd genom att svara på frågor från en liten handdator, kolan.
Byggklossar
Man kan illustrera med gosedjur och byggklossar, man kan bidra till statistiken på kul och på allvar, man kan gå in i en film, lyssna på ståuppare i små videofilmer, ta sig snabbt igenom alltihop, kanske återkomma för att ta del och gå in i de olika stationerna, så som utställningar är nuförtiden.
Utställningen ska vandra runt landet, den är gjord i samarbete med Riksutställningar.