Statistiken glasklar - men vad innebär åldersboomen?
Åldersgruppen 65-79 år kommer att öka med 5.000 personer i Norrköping de närmaste tio åren. Och detta är ändå bara början på äldreboomen. Hur ska det gå, vad ska man göra?
De närmaste tio åren kommer åldersgruppen 65-79 år i Norrköping att öka med runt 5 000 personer. Och det är ändå bara börja början på åldersboomen. FOTO: SCANPIX
Foto:
Den statistiska trenden är solklar, frågan är hur den ska hanteras. Hur påverkas t ex boendet, med alla dessa fler äldre. I en del andra länder diskuteras olika former av seniorboende. Men i Sverige tycks vi räkna med, att det ska förbli ungefär som det är.
Folk vill bo kvar
Hyresbostäders VD Gunnar Boquist hänvisade till en undersökning som företaget gjorde för ett par år sedan tillsammans med PRO.
- Där visade det sig att folk helt enkelt vill bo kvar där de bor. Och det gäller då alla slags boenden.
Problemet blir då snarast, hur man på lite sikt kan anpassa lägenheterna efter befolkningens åldrande. Men Ulla Bäckman från PRO tog upp frågan om enkla seniorboenden, där folk kan samlas.
Hon verkade efterlysa något slags mellanting mellan det vanliga boendet och det särskilda boendet, som idag mest är som sjukhem.
- Det gäller att komma åt ensamheten, som är det stora problemet för många pensionärer idag. Ensamheten och otryggheten.
Men riktigt hur sådant seniorboende ska se ut, om det ska vara en enklav för sig eller på något vis kombineras med att man bor kvar i sin lägenhet, det tycks oklart.
Birgitta Hasselrot, programansvarig på vård- och omsorgskontoret, medgav att hon inte riktigt vet vad det är för mellanformer i boendet som egentligen åsyftas. Hon hade heller inte märkt någon särskild efterfrågan på seniorboende.
- Folk vill bo kvar hemma, trots att rätt många av de gamla bor i trevåningshus utan hiss. Men även om man bor någon trappa upp och har svårt att gå så vill man ändå bo kvar.
Rolf Bengtsson, regionchef för Svensk Handel, trodde att den ändrade befolkningsstrukturen kommer att få följder för handeln.
- Jag tror inte att stormarknader typ Ingelsta kommer att finnas om 20 år. I stället blir det en återgång till halvstora livsmedelsbutiker stadsdelsvis, med alla dessa äldre och mindre hushåll. Jag tror det blir en renässans för Cityhandeln.
Fick mothugg
Där fick han mothugg av en representant för Pensionärspartiet, som hävdade att folk nu kommer att köra bil allt längre upp i åldrarna. Han och frugan veckohandlar på stormarknader, eftersom det är billigast där. Fast PRO:s Ulla Bäckman trodde å sin sida inte lika mycket på externhandeln.
- Nej, för man kan ju inte veckohandla med rullator. Som fler och fler kommer att ha.
Trafikplaneringen kom också upp. Kollektivtrafikenhetens chef Roland Leonardsson trodde inte att färdtjänsten kommer att spela någon huvudroll, den blir för dem som inte har andra alternativ.
Däremot görs ju nu allt mer för att handikappanpassa den vanliga kollektivtrafiken. Den anropsstyrda busstrafiken kan också utvecklas.
- Men då kan man inte planera bostadsområden enbart för gående och cyklister, utan fordon måste också kunna komma in, sa Leonardsson som även tryckte på vikten av närservice. De äldre kommer ju inte att kunna resa runt hursomhelst.
Vad väntar oss?
Viljan att handla via Internet kan väl också tänkas vara begränsad. Detta blir ofrånkomligen dyrare och man kan man ju, som Ulla Bäckman påpekade, heller inte "prata med ett bredband".
Kontentan kanske blir, att vi nog inte har riktigt klart för oss
vad som väntar. Utom då rent statistiskt - där är framtiden i varje fall ganska så entydig.
Som kommunstatistikern Charlotte Jansson redogjorde för så kommer andelen över 65 år att vara dubbelt så hög 2045 som den var 1968. Medan de förvärvsarbetandes andel å andra sidan sjunker. Färre kommer att försörja fler.
Kommunekonomen Anette Ödalen visade, att barnomsorg och skola kommer att vara en tung utgiftspost under några år framåt. Från ungefär år 2010 kommer dock kostnaderna här att sjunka ganska så kraftigt. Men samtidigt ökar då kostnaderna för äldreomsorgen desto mer.
Brytpunkt kommer
- Här handlar det om en skenande utveckling. Att klara den omstruktureringen, det kommer att bli en av de stora utmaningarna för kommunen, sa Anette Ödalen.
Viker neråt
Skatteintäkterna lär visserligen komma att öka fram till år 2020. Men sedan viker de neråt, för lång tid framåt - allt medan äldreboomen sätter in allt mer. En brytpunkt tycks kunna komma fram emot 2030. Därefter kommer det att bli ett kraftigt växande gap mellan intäkter och ökande utgifter.
Om man inte kommer på något snillrikt under tiden. Det är ju ändå några år dit.