Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Start för vaccinationer mot HPV

Nu startar vaccineringen mot livmoderhalscancer i Östergötland av flickor och unga kvinnor som är födda 1993-1998. De äldsta flickorna, födda 1993-1994, erbjuds vaccination först.

NORRKÖPING2012-01-11 06:24

Det har varit en lång väntan på besked om när vaccinationerna mot HPV, humant papillomvirus, kan påbörjas. Den nationella upphandlingen av vaccin har flera gånger överklagats av läkemedelstillverkarna men nu har Kammarrätten beslutat att inte pröva upphandlingen vidare.

Landstinget i Östergötland har också gjort en egen direktupphandling av vaccinet Gardasil och nu kan vaccinationerna av flickor födda 1993-1998 påbörjas.

- Alla flickor i dessa åldersgrupper kommer någon gång mellan januari och april att få ett brev hem med information om vaccinationen och HPV, säger Lasse Pettersson (VL), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

De äldsta först

De äldsta kommer att vaccineras först. Redan nu kan flickor födda 1993-1994 ta kontakt med någon av de vårdcentraler, mottagningar eller andra vaccinerande enheter som finns listade på landstingets hemsida: www.lio.se/hpv.

Boka tid

Flickor födda 1995-1998 kan boka tid efter att de har fått brev om vaccinationen. Vaccinationen är avgiftsfri. Listan över vaccinatörer fylls hela tiden på allteftersom fler blir godkända att vaccinera.

- Det finns idag cirka 25 mottagningar i hela länet som erbjuder vaccination och det går bra att vaccinera sig där det passar bäst, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren.

Överförs sexuellt

HPV är ett virus som överförs sexuellt och som bland annat kan orsaka cellförändringar på livmoderhalsen, vilka på sikt kan leda till livmoderhalscancer. Vaccin mot HPV ska helst ges innan sexualdebut för att skyddet ska bli så bra som möjligt, men även flickor som har debuterat sexuellt får ett skydd av vaccinet.

- Dagens vaccin skyddar mot cirka 70 procent av all livmoderhalscancer så det är viktigt att vaccinera sig, säger Ann Josefsson, verksamhetschef på kvinnokliniken i Linköping.

Tre vaccinartioner krävs

För att få ett fullgott skydd mot HPV krävs tre vaccinationssprutor. Den andra tas efter två månader och den tredje efter sex månader.

- De allra flesta får inga biverkningar eller bara lindriga besvär som klåda och svullnad vid injektionsstället. Det vaccin som används skyddar även mot kondylom (könsvårtor), säger Ann Josefsson.

Använd kondom

Även om man vaccinerat sig ska man, menar landstinget, alltid gå till de cellprovskontroller man kallas till som vuxen. Vaccinet skyddar inte heller mot könssjukdomar så det är också viktigt att fortsätta skydda sig med kondom.

Flickor som är födda 1999 eller senare kommer att vaccineras via skolhälsovården när de går i femman eller sexan. Flickor födda innan 1993 och som önskar vaccinera sig betalar själva för vaccinationen.

Fakta/HPVHumant papillomvirus (HPV) är en av de vanligaste sexuellt överförbara infektionerna. De flesta smittas redan som unga och infektionen orsakar oftast inga symptom. I en del fall blir infektionen kronisk och kan då orsaka olika former av cancer. Av dessa är livmoderhalscancer den vanligaste. I Sverige drabbas cirka 450 kvinnor/år av livmoderhalscancer.Sedan 2007 finns vaccin mot HPV. Vaccinet ger ca 70 % skydd mot de virus som orsakar förstadier (tidiga förändringar) till livmoderhalscancer. Lämplig vaccinationsålder är från 10 år.Källa:Örebro läns landstings hemsida
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om