Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stark satsning på spårväg förordas i konsultrapport

NORRKÖPING
När kollektivtrafiken i Norrköping byggs ut ska det ske främst i form av spårväg.
Det är den bärande tanken i en konsultutredning, som laborerar med spårväg till Ensjön och Ingelsta.
Men även till Linköping och Söderköping.

Blir det så?  Framtiden i Norrköping? 
(Bildmontage från konsultrapporten.)

Blir det så? Framtiden i Norrköping? (Bildmontage från konsultrapporten.)

Foto:

Norrköping2001-07-18 00:00
Underförstådda förutsättningar för rapporten, som gjorts av Trivector Traffic i Lund, är att kollektivtrafiken ska byggas ut och spårvägen därvid prioriteras. Som argument anförs främst miljöskäl, men också att kombinationen spårväg/rutnätsstad är fördelaktig. Hur det hela ska finansieras är dock en annan fråga.
Utredningen studerar en utveckling till tre på varandra följande nivåer, där nivå 1 innebär att stomnätet baseras på spårväg, med buss som komplement. På nivå 2 ska sedan regional- eller stadsbussar helt hållas utanför centrum, och passagerarna i stället byta till spårväg. På nivå 3 byggs så spårvägen ut även regionalt, och binds ihop med det lokala nätet.

<b>Ersätta buss</b>
Nivå 1 förutsätter utbyggnad av spårvägsnätet, som då ersätter buss. Först i tiden räknas här med linje till Vilbergen/Vrinnevisjukhuset och till Navestad/Ensjön, varvid i den senare ingår spårväg längs Kungsgatan, med anknytning Campus.
Dessa utbyggnader kan teoretiskt genomföras omgående, eftersom det "bara" är pengarna som fattas. Än mer matnyttigt vore förlängning av linje 3 till Ingelsta/Maxi, och av 2:an till Sörby /F13. Ingendera av dessa kan dock genomföras, förrän järnvägen mot Linköping dragits ner i tunnel från Centralstationen ut mot Fiskeby. Men när SJ kan få råd med detta är höljt i framtidens dunkel.
Om dessa utbyggnader kan genomföras så vore det klart positivt för resenärerna, konstateras det. Lite annorlunda ställer det sig dock med nivå 2, där Norrköpings centrum skulle bli helt bussfritt.

<b>Ökade restider</b>
Landsbygdsbussarna får då vända vid Söder Tull eller Resecentrum, passagerarna byta till spårvagn. Och sak samma för stadsbussarna, i den mån dessa nu inte i stället dras runt centrum.
I det här fallet blir det mindre utsläpp men ökade restider, ca 3 procent längre än i dag. 14 procent av dagens resenärer skulle få det bättre, men för hela 31 procent skulle det bli sämre. Betydligt fler skulle nödgas byta, och resandet beräknas minska med 2-4 procent. Verkar vara ett tveksamt alternativ.
Mer gynnsamma effekter blir det emellertid, om man utifrån denna nivå direkt bygger vidare, och då utvecklar den regionala spårtrafiken. En väsentlig poäng är, att denna då kan ledas direkt in i Norrköpings centrum

<b>Spårväg Linköping</b>
Ta till exempel spårväg till Linköping, som ju utreddes häromåret. Eftersom spårbredden är densamma kan man ju här utnyttja järnvägsrälsen. Dock krävs även i detta fall att SJ dragit sina nya snabbspår, så att de nuvarande kan användas till regionaltrafiken. Då kan man köra med sk tram-train, och exempelvis åka från Linköping direkt till Campus Norrköping utan byte. Pendeltåg och spårväg förenas i ett.
Spårväg till Linköping skulle ge gynnsamma effekter även för Skärblacka och Kimstad. En annan utbyggnad, fördelaktig rent resemässigt, är spårväg till Söderköping.
På sikt kan man även tänka sig spårväg till Djurön. Men det skulle försämra för Lindöborna - och förutsätter utbyggnad i Marby/Unnerstad/Djurön mfl för att bli bärkraftigt.
Med bättre kollektivtrafik kan man nå upp till ca 150 resor per invånare och år, vilket i och för sig inte är mer än man hade 1988. Men sedan dess har kollektivresandet minskat. I dag åker bara 12 procent kollektivt, medan över 40 procent tar bilen.

<b>Går långsamt</b>
En nackdel med spårvagn jämfört med buss är att det går rätt så långsamt. Men om spårvägen byggs ut, och nya sträckor då separeras från övrig trafik, kan medelhastigheten fås upp - från 14,9 till 16,0 km/tim, räknas det med i utredningen.
I förbifarten ges också argument för att någonting måste ske med Söder Tull. Som, visas det, är den särklassigt största hållplatsen i Norrköping, med mer än dubbelt så många påstigande som Resecentrum och Hörsalsparken.
Ett tungt skäl för att satsa på spårväg i Norrköping är självfallet att den redan finns, man behöver inte börja från noll. Vilket man faktiskt även gjort på sina håll ute i Europa, där spårväg nu byggs ut på alla möjliga ställen - mest i Frankrike, England, Italien, Tyskland. Här och där har nya spårvägssystem utgjort förutsättning för omfattande stadsförnyelser.

<b>I tiden igen</b>
I gamla östblocket (Östtyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern osv) har man i stor usträckning behållit sina gamla spårvägar. Nu kommer de väl till pass, ligger så att säga i tiden igen - och man har heller inga som helst planer på att avveckla dem.
Konsultrapporten blir nu underlag för arbetet med nytt kommunikationsprogram för Norrköpings kommun. Fast att enbart utifrån rapporten avgöra spårvägens framtid, det räcker den knappast till för. Men viktiga beslut måste tas under de närmaste åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om