Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ständiga bråk på rasterna

Ständigt konflikter och slagsmål mellan eleverna. Och en rektor som satt alla elevers betyg. Det är ytterligare kritik om Kunskapljuset från Skolinspektionen.

Svarar. "Vi är väldigt måna om att ha ett bra samarbete med kommunen", säger personalen på Kunskapsljuset. Fr v:  Isam Bardaqji, Mohammad Mihyawi, idrottslärare, rektor Monica Söderholm, Siv Billström och Jessica Malmström.

Svarar. "Vi är väldigt måna om att ha ett bra samarbete med kommunen", säger personalen på Kunskapsljuset. Fr v: Isam Bardaqji, Mohammad Mihyawi, idrottslärare, rektor Monica Söderholm, Siv Billström och Jessica Malmström.

Foto: Malin Perk

NORRKÖPING2017-06-30 07:00

Personalomsättningen på den muslimska friskolan i Hageby har varit hög de senaste läsåren. 15 av 17 lärare på Kunskapsljuset är, enligt Skolinspektionen, inte legitimerade och saknar behörighet och får därför inte sätta några betyg. Vid tillsynsbesöket på skolan, i februari och mars, var det endast läraren i idrott och hälsa som hade legitimation. Därför har rektorn på skolan satt alla elevers betyg – förutom i idrott och hälsa samt i modersmålsundervisningen.

– Det innebär att rektorn sammantaget tog del av och bedömde samtliga underlag för över 200 betyg i tio olika ämnen höstterminen 2016, skriver Skolinspektionen.

Tillsynsmyndigheten ifrågasätter om det verkligen är möjligt att sätta sig in i alla dessa underlag utan att ha undervisat eleverna. Är det rättssäkert?

Rektorn har vid granskningen dessutom uppgett att hon inte hinner med sitt uppdrag. Därför har hon ”riktat störst uppmärksamhet på betygen F, B och A”.

– Detta antyder att alla bedömningar inte gjordes med samma tillförlitlighet, skriver Skolinspektionen i sin mycket kritiska rapport om Kunskapsljuset.

Flera av dem som undervisar saknar också erfarenhet och har inte heller fått någon handledning i hur det ska fun-gera, enligt lagar och regler, skriver Skolinspektionen.

Myndigheten finner det anmärkningsvärt att inte huvudmannen föreningen al-noor al-islamia och rektorn har säkerställt att lärarna har tillräcklig kompetens i frågor som rör bedömning och betygssättning.

– Bristerna innebär att det finns en uppenbar risk att bedömningen av elevernas kunskaper vid Kunskapsljuset inte är likvärdig med andra skolors kunskapsbedömning, menar Skolinspektionen.

Elever kränks också på skolan och de på lågstadiet har ingen trygg miljö på rasterna, enligt rapporen. ”Det förekommer ständigt konflikter och slagsmål mellan eleverna”. Det här påverkar studieron även på lektionerna eftersom delar av lektionen används för att reda ut händelser som ägt rum under rasten.

– Trots att bristerna är kända på skolan har inte tillräckliga insatser satts in för att åtgärda detta.

Personal på skolan säger så här om bråken och konflikterna på rasterna.

– Just den där dagen när Skolinspektionen var här så var det väldigt många lärare sjuka vilket gjorde att det var extra rörigt då, säger Jessica Malmström, som jobbar som obehörig lärare på lågstadiet.

Det bedrivs inte heller något strukturerat förebyggande och hälsofrämjande arbete mot kränkande behandling trots att det finns klasser där behoven av sådant är stort.

– Endast enstaka insatser av förebyggande och hälsofrämjande arbete har ägt rum, till exempel pubertetssamtal med flickorna i årskurs sex.

Folkbladet har tidigare skrivit om att kommunen inte har varit på Kunskapsljuset på tolv år. Detta samtidigt som Kunskapsljuset fått 23 miljoner kronor extra av kommunen i så kallade strukturbidrag – pengar som betalas till skolor med exempelvis socioekonomiska utmaningar.

– Det är inte bara hos oss kommunen inte har varit, det är likadant på alla friskolor. Vi är väldigt måna om att ha ett bra samarbete med kommunen, säger rektor Monica Söderholm och ägaren Isam Bardaqji.

Oppositionsråd Sophia Jarl (M) har tidigare sagt att Kunskapsljuset bör stängas. Efter den senaste rapporten anser hon att det inte finns några fler tvivel.

– Kommunen måste agera fullt ut och förorda en omedelbar stängning av skolan. Om det hotande vitet blir verklighet innebär det ju med hög sannolikhet att ännu mindre av kommunens utbetalda "skolpeng" går till eleverna. Jag sa det tidigt och jag säger det igen; skolan bör stängas. skriver Sophia Jarl på facebook.

Isam Bardaqji anser att Sophia Jarl borde komma ut och hälsa på Kunskapsljuset innan hon yttrar yttrar sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om