Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stampat lerhus svalkar i värmen

En livskris och en bok om stampade jordhus var det som fick Erik Fagerberg att börja bygga ett stampat jordhus själv. Fem år tog det honom att bygga färdigt huset som i huvudsak är byggt i gammal teknik och med gamla återanvända material.
- I dag tänker jag inte så mycket på vad det är för ett slags hus. Det är bara ett hus som vi trivs i och det är väl ett bra betyg, säger han.

Erik Fagerbergs jordhus med stampade väggar ser ut som ett helt vanligt hus på bygatan där det ligger. Skillnaden ligger mest i inomhusklimatet - svalt på sommaren och varmt på vintern.

Erik Fagerbergs jordhus med stampade väggar ser ut som ett helt vanligt hus på bygatan där det ligger. Skillnaden ligger mest i inomhusklimatet - svalt på sommaren och varmt på vintern.

Foto:

Norrköping2005-07-14 06:00
Det låter primitivt. Ett hus med väggar av stampad lera. Men det lilla huset i fiskeläget Brantevik på Österlen ser inte särskilt annorlunda ut än något annat hus på bygatan där det ligger. Tomten är ännu inte klar och teglet på baksidans uteplats är inte fogat, men i övrigt ser det ut som om det har stått här ett par hundra år. Den stora skillnaden sitter i väggarna. Innanför den vitkalkade ytan gömmer sig tjocka, täta och extremt tunga väggar av stampad lera. Delvis stampade av Erik Fagerbergs egna fötter, men också med hjälp av en modern tryckluftsstamp.
Denna heta julidag när sommarvärmen är besvärande het ute är det svalt och skönt inne i köket. Och ett behagligt inomhusklimat var en av anledningarna till att Erik Fagerberg började intressera sig för den gamla byggnadstekniken. När han under en livskris hade mycket tid över och letade efter böcker om tegel och murteknik hittade han av en slump en bok om stampade jordhus. Billiga hus av stampad jord hette boken som var utgiven på 1920-talet. När Erik Fagerberg forskade vidare visade det sig att tekniken åter tagits upp i Frankrike i samband med att Louvren och andra byggnader rustats upp.
- Det är lite paradoxalt att en byggteknik som ursprungligen användes av de allra fattigaste fick ett förnyat intresse i samband med de exklusiva byggnaderna. Men i Frankrike är man väl medveten om det kulturella arvet, säger Erik Fagerberg.
I Frankrike finns numera särskild vidareutbildning i tekniken för arkitekter. Och även i länder som Australien och USA byggs relativt många stampade jordhus. Eller lerhus. Enligt Erik Fagerberg finns inget riktigt bra svenskt ord för husen. Ordet jord förknippas i svenskan oftast med organiskt material, men blandningen som används består av lera blandat med grus och sand i olika grovlekar. Engelskans earth är bättre.

Isolering av torvblock
I Sverige har det inte byggts särskilt många stampade jordhus, men det har förekommit under perioder, och tillverkas fortfarande då och då.
Väggarna byggs genom att lerblandning hälls ner i en form, i ett cirka tio centimeter tjockt lager. Därefter stampas det ihop till cirka 5 centimeters tjocklek och sedan tas hjälp av en tryckluftsdriven stamp för att pressa ihop massan ytterligare. Så fortsätts det lager efter lager.
Åt norr har Eriks Fagerbergs väggar sedan fått en utvändig isolering av torvblock innan de putsats med kalkbruk.
- Eftersom man måste bygga väggarna under sommarhalvåret, så att fukten torkar ur, är tekniken utesluten för moderna byggentreprenörer. De måste ju kunna bygga året om, säger Erik Fagerberg.
- Däremot är det en bra metod för självbyggare. Att mura ett hus är betydligt svårare och kräver mer kunskap.
Erik Fagerbergs hus har dock hörnstolpar av murat tegel, som han delvis murat helt själv. Två av hans tidigare hus var riktiga renoveringsobjekt och då lärde han sig en hel del.
Teglet till jordhuset är gammalt och kommer från en närliggandes gård, som Erik rev mot att han fick materialet billigt. Samma tegel som har murats in i hörnen på huset ligger också som golv i stora delar av huset inomhus, och på den uteplats som ännu inte är fogad. Det gamla högbrända teglet är livfullt flammigt och ger en karaktär åt huset som nya material sällan kan ge. Även de synliga takbjälkarna är gamla.
- De är 200 år gamla och kommer från ett gammalt sädesmagasin utanför Lund, berättar Erik Fagerberg.

Tar tid
När han började hade han inte bråttom. Att hitta gammalt och rätt material tar tid. Men att husbygget skulle ta så lång tid som fem år hade Erik Fagerberg inte riktigt tänkt sig.
- Jag har hela tiden vetat hur huset skulle komma att se ut och vart jag har varit på väg. Men eftersom jag har arbetat hela tiden har det ibland varit frustrerande att få loss tid att bygga, berättar han.
Det mesta har han gjort själv, och under den tid som har gått har han dessutom hunnit få två barn.

Stabil
- Hade jag vetat hur det skulle bli hade jag kanske valt lite enklare byggmetoder. I alla fall till grunden. Bara den tog två år att få färdig, säger han.
Husets grund är murad av gamla stenar från samma gård som teglet kommer ifrån. Allra underst ligger en stabil gjuten bottensula och innanför stenen ligger isolerande lecakulor innan en betongplatta med golvvärme lagts ovanpå. Sedan kommer tegelgolvet ovanpå det.
Att grunden är stabil är extra viktigt vid ett sådant här hus eftersom väggarna är extremt tunga. En kubikmeter vägg väger 2 ton och till hela det 130 kvadratmeter stora huset har 130 ton lerjord använts.
Att bo i ett lerhus i en landsände där vintrarna ofta regnar bort är Erik Fagerberg inte oroad över.
- Så länge taket är okej är det ingen fara med väggarna. Man brukar säga att jordhus ska ha en stor hatt och en rejäl stövel.
Just den här dagen behövs varken hatt eller stövlar, i alla fall inte för att skydda sig mot regn. Men när höststormarna sätter in kan familjen Fagerberg ändå känna sig säkra i sitt jordhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om