- Men jag vet hur jag mår. Den kroniska smärtan gör att jag lever i en berg-o-dalbana, berättar han.
Svårt att gåPå egen hand tror han därför inte att han kan göra något för att förbättra sin hälsa. Han varken röker eller dricker alkohol och tänker dessutom på vad han äter. Men den kroniska smärtan som han lever med sedan tio år tillbaka kan han inte göra mycket åt.
- Läkarna tror att det är några nerver som har skadats genom stress. Jag har värk i benen men jag kan inte säga att jag är sjuk, även om jag har den här skadan i benen och har svårt för att gå, säger BirhoErmagan.
I Hälsolyftet medverkar i dagsläget 26 vårdcentraler i Östergötland. Sjuksköterskorna Hélène Ottosson och Margareta Smedberg vid Cityhälsan Söder har varit med tidigare. Redan för tio år sedan var de med om att genomföra en stor hälsoundersökning som omfattade 1 000 personer i Östergötland. Tre år senare gjordes en uppföljning av den studien. Så den här gången blir det tredje gången gillt för dem.
Få intresseradeDet som förvånar Hélène Ottosson och Margareta Smedberg den här gången är att merparten av de utvalda deltagarna inte har nappat på möjligheten att få göra en grundläggande och gratis hälsoundersökning, som annars skulle kosta över 600 kronor att genomföra på en vårdcentral.
- Det har gått ut ett 40-tal inbjudningar från vår vårdcentral om att delta i Hälsolyftet men hittills har vi bara fått ett tiotal ja-svar, berättar Hélène Ottosson.
Orsakerna till det svala intresset kan vara flera enligt Margareta Smedberg. Man kanske lägger inbjudan åt sidan och sedan glöms den bort. En annan förklaring kan vara att man inte vill ha information om sin hälsa, inte vill veta om man är sjuk säger Hélène Ottosson.
Läs hela artikeln i dagens tidning