Staffan Eklind sparkad

Staffan Eklind, vd för det kommunala bolaget Etablering Norrköping, har fått sparken. Det betyder att hans fallskärm på närmare en miljon kronor utlöses.

NORRKÖPING2012-04-05 07:21

I januari entledigades Staffan Eklind från vd-jobbet och för en månad sedan beslutade sig styrelsen i Etablering Norrköping för att ta steget fullt ut och sparka sin vd.

- Det handlar om förtroende, säger Mårten Arnberg (S) ledamot i bolagsstyrelsen. När inte vd:n kan vara med i diskussionerna för att han har egna positioner att försvara och styrelsen inte kan lita på att han talar sanning, då är förtroendet förbrukat.

Själva avskedandet kom i mitten av mars. Det betyder att det skedde redan innan bolagsrevisorn officiellt deklarerat att han inte tänker rekommendera ansvarsfrihet för Eklind vid årsstämman och att revisionsfirman KPMG i sin rapport pekade ut Eklind som en av de ansvariga för haveriet vid ombyggnaden av Strykbrädan.

- Beslutet har växt fram vartefter. Vi har haft överläggningar med revisorerna under utredningens gång, förklarar Mårten Arnberg.

Ett års lön

Enligt Eklinds anställningsavtal har han rätt till en avgångsersättning motsvarande tolv månadslöner om han får sparken. Eftersom hans lön var 70 000 kronor i månaden betyder det att han får ut 840 000 kronor. Till det ska läggas pensionsutbetalning och sociala avgifter som gör att det för bolagets del handlar om en summa runt 1,5 miljon.

Fallskärmen får han trots att avskedandet beror på att han anses ha misskött sitt jobb grovt. Inga undantag finns därvidlag i avtalet.

- Det är väl i så fall bara om man uppfattar att det finns något grovt brottsligt, som man kan sätta sig ner och förhandla om avgångsvederlaget, säger Mårten Arnberg.

Alla känner alla

Men något brottsligt tycker han sig inte se i det här läget. Han tror istället att en av förklaringarna till att ombyggnaden gick överstyr är att alla känner alla i byggbranschen i Norrköping och därmed släpper på formaliteterna.

- Men just därför är det så viktigt att man håller fast vid att vara formell, exempelvis att man håller sig strikt till lagen om offentlig upphandling, säger han.

När det gäller bristerna i styrelsens kontroll tror han att det handlar om ett systemfel som bland annat beror på att man inte har riktiga överlämningar när man byter styrelse i de kommunala bolagen vart fjärde år efter ett val.

- Det enda jag själv gjorde innan jag satte mig i styrelsen var att läsa några årsberättelser. Man litar ju på att den kommunala varianten fungerar något så när.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om