Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stadsvandring som utgår från nazismutställningen

En av personerna bakom den kontroversiella utställningen "Medlöperi och motstånd. Nazismen i Norrköping - då och nu" bjuder in till en stadsvandring i Norrköping med utgångspunkt från utställningen.

Johan Perwe, en av personerna bakom den kontroversiella utställningen "Medlöperi och motstånd. Nazismen i Norrköping - då och nu" bjuder in till en stadsvandring i Norrköping med utgångspunkt från utställningen.

Johan Perwe, en av personerna bakom den kontroversiella utställningen "Medlöperi och motstånd. Nazismen i Norrköping - då och nu" bjuder in till en stadsvandring i Norrköping med utgångspunkt från utställningen.

Foto: Sören Boström

Norrköping2020-09-26 06:00

Det var i februari som utställningen ledde till flera hot mot Stadsmuseet. Efter att en bild på Sverigedemokraternas styrelse synts i samband med ett urklipp som var en del av utställningen polisanmäldes museet av partiet. Det blev startskottet för en hätsk debatt.

En av personerna bakom utställningen är författaren och historikern Johan Perwe. Han skrev den bok som utställningen baserades på och är nu aktuell med en stadsvandring på Stadsmuseet.

– Hela den här tanken med att göra en stadsvandring har funnits länge och nu i coronatider passar det extra bra att kunna vara utomhus och berätta om det här.

– Jag kommer att berätta om ett antal platser som är kopplade till utställningen och den forskning som jag har gjort. Att just gå till en plats ger en historisk närhet till det man berättar om. Det blir lite som ett komplement till utställningen.

Johan Perwe är uppvuxen i Norrköping och gick på St: Olofsskolan som är en av destinationerna under stadsvandringen. Det var där hans fascination för Norrköpings historia började.

– Just i de lokalerna så tog man emot flyktingar och upprättade i slutfasen av krigstiden ett flyktingmottagningssjukhus. När jag gick på den skolan så pratades det aldrig om det här. Då blev jag nyfiken och undrade över vad det egentligen var som hände under de här åren.

Även om han ser beklagligt på de hot mot inblandade som uppstod i samband med utställningen i vintras ser han positivt tillbaka på den debatt som den skapade.

– Det är ju bra att det blev reaktioner, alla får ju tycka och tänka som de vill och gärna protestera och kritisera. Det blev mycket fokus på frågorna och det tycker jag har gynnat utställningen och frågorna kring nazism idag och då. Ett stort engagemang kom fram som det kanske inte hade gjort om det inte hade blivit en liten storm.

– Sen finns det ju antidemokratiska rörelser kvar som tar tillfälligt i akt att visa upp sig och det är tråkigt att personal blir hotad när det finns ett gott syfte.

Han kan även förstå att utställningen framkallade väldigt starka känslor hos Norrköpingsbor. 

– När man går ner på lokalnivå pratar vi om bekanta till folk, grannar eller anhöriga. Det blir väldigt känsligt för plötsligt kommer man så nära. Men syftet har alltid varit att upplysa om de här frågorna, aldrig att svartmåla någon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!