Området runt Stadstornet är avspärrat, och arbetet med grundförstärkningen är i full gång, vilket förbipasserande på Drottninggatan kan se.
– Det började med att vi noterade för några år sedan att det kom upp nya sprickor som vi inte hade haft året innan. Det här kom i samband med att man gjorde byggnationen av det underjordiska garaget vid Nya Torget, säger Kerstin Holmberg, fastighetschef vid Svenska kyrkan i Norrköping.
Vibrationerna från pålningen där, och den kraftiga grundvattensänkningen, 80-90 centimeter sedan mitten av 1990-talet, som förvärras av trenden att bygga underjordiska garage i Norrköping, har lett till sprickorna i Stadstornet, menar Holmberg.
Det visade sig också att tornet inte bara sjunker, sätter sig, rakt ned, utan det sker med lutning.
– Vi fattade ett beslut i Svenska kyrkan att det här måste vi agera på, och göra en grundförstärkning, och det är det vi håller på med, säger Kerstin Holmberg.
Arbetet har nu kommit halvvägs. Stadstornet stabiliseras genom att 72 stålpålar borras ned i berggrunden. Det är ungefär 15-20 meter ned till berget. Pålarna placeras runt tornet och även inne i valvöppningen. På pålarna ska man gjuta fyra betongbalkar in under tornet, balkar som kommer att bära tornet.
Att borra ned pålarna istället för att som normalt slå ned dem är en skonsammare metod, för att inte orsaka ytterligare sprickor i tornet. Det hänger också klockor i tornet, som är tunga.
Grundförstärkningsarbetet beräknas vara klart i slutet av maj. Grävarbetet följs av en arkeolog, som bevakar eventuella fynd i marken, vilket skulle kunna innebära en försening.
Stadstornet är ett fristående klocktorn till S:t Olai kyrka. Det är ursprungligen byggt 1750, men skadades vid den stora stadsbranden 1822, och fick en ny påbyggnad 1829. Stadstornet har en lång Norrköpingshistoria som brandvaktstorn. Betydelsen för staden har gett tornet dess namn.
Klockorna kan börja ringa igen först i slutet av nästa år. Det kan komma restsättningar under ett års tid efter grundförstärkningen. Först när tornet satt sig färdigt kan man restaurera tornet, putsa fasaden och få i gång klockorna igen.
Svenska kyrkan är också orolig för att byggnation i kvarteret Rosen, även där med underjordiskt garage, ska medföra sprickor i Hedvigs kyrka och Kyrkans hus, och överklagade därför detaljplanen, men förlorade i första instans.