Det var efter en brandinspektion i våras som utställningsrummet på det översta våningsplanet dömdes ut. Enda nödutgången är en utvändig trappa och dessutom utgör den vackra träpanelen på väggar och tak en brandrisk.
- Vi föreslog att en hiss skulle byggas, men insåg snart att det skulle bli allför omfattande och kostnadskrävande, säger Peter Carelli.
Sedan 1988 visas här en del av museets stadshistoriska basutställning Gate upp och gate ner. Denlyfter fram gamla tiders hantverk som gett namn åt så många Norrköpingsgator. Totalt visas ett femtiotal hantverksyrken i miljöer tillsammans med tusentals hantverksföremål.
Älskad utställning- Trots att utställningen visats i flera decennier så är den fortfarande mångas favorit, konstaterar Peter Carelli.
Förklaringen tror han är att den på ett lättillgängligt sätt ger en blick in i många hantverkares arbetslokaler och affärer som de såg ut för omkring 100 år sedan.
På våningsplanet som snart stängs skildras vardagslivet för fotografen, bagare, slaktare, brännvinsbrännare och repslagare. En del av utställningen kan komma att flyttas ned medan annat försvinner för gott.
Föder förnyelse- Det är tråkigt att vi tvingas stänga, men det positiva är att vi måste ta tag i basutställningen som sett likadan ut så länge. Jag tror att det här för något gott med sig, säger Peter Carelli.
Nu startar en förnyelseprocess i syfte att modernisera basutställningen, inte minst den textilhistoriska delen, och ge den mer liv med hjälp av bildspel, filmer och ljud.
- Från projektet Arbetarminnen har vi en mängd intervjuer. Det är en guldgruva för att få fram människornas egna berättelser, säger Peter Carelli.
Basutställningen i sin helhet är öppen för allmänheten till den 9 december, därefter gäller övergångsregler som tillåter museet att hålla öppet för skolklasser ytterligare ett år.
Läs hela artikeln i Folkbladet.