Folkbladet berättade i måndagens tidning om Städarna i Sverige AB som inte lämnar några anbud när det gäller städning åt kommuner och landsting. Vd:n menar att det är omöjligt att städa för det låga pris som krävs idag utan att fuska.
- Det här bekräftar den bild som vi också har, säger Emil Broberg, Vänsterpartiets gruppledare i landstingsfullmäktige.
Han är, precis som Städarnas vd Christoffer Sjögren, starkt kritisk till att landstinget lägger ut städningen på upphandling vilket leder till prispress och underbudskontroll eftersom man alltid måste välja det billigaste alternativet.
- Städning handlar idag bara om personalkostnader. Det ställs allt högre krav på lokalvårdarna som ska hinna mer på kortare tid. Det här får förödande konsekvenser i vården, säger Emil Broberg.
Mer infektionerFörutom att det leder till sämre kvalitet och arbetsmiljö för städarna så ökar också de vårdrelaterade infektionerna, menar Broberg. Enligt Sveriges kommuner och landsting ligger Universitetssjukhuset i Linköping sämst till här. Nästan 13 procent av patienterna drabbas av infektioner under sin tid på sjukhuset.
- Inte allt men mycket av det här beror på dålig städning, säger Emil Broberg som tror att landstinget skulle vinna på att prioritera städning och hygien högre än vad det görs idag.
Mycket pengarHan och hans partikamrater vill därför att landstinget omprövar modellen med att upphandla städningen till lägsta pris. Allra helst vill V att städningen integreras i den övriga vårdkedjan.
Har landstinget råd med det?
- Det finns inget som tyder på att det skulle bli dyrare. Vi tror att effektiviteten och kvaliteten i vården skulle bli bättre och därför skulle vi också spara pengar. Bara de vårdrelaterade infektionerna kostar oerhört mycket pengar.
De privata inspirerarEtt sjukhus som gjort så och som, enligt Broberg, fått ner de vårdrelaterade patientinfektionerna är det privata Sankt Görans sjukhus i Stockholm, som drivs av sjukvårdsföretaget Capio. Genom att integrera städningen med övrig vårdverksamhet har sjukhuset uppnått fina resultat.
- Paradoxen i det hela är att det är de privata alternativen som har visat vägen. Och det är ju oftast inte av dem vi brukar bli inspirerade, säger Emil Broberg.
Städfrågan har ännu inte varit uppe på landstingspolitikerna bord.
- Vi håller just nu på att ta fram förslag som vi snart ska presentera för övriga partier, säger Emil Broberg.