Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stadens kök står pall för rötmånaden

Det är rötmånad. Värme och fuktigt väder innebär fest för bakterierna och maten är extra känslig.

Hygien. Rötmånaden kräver extra nogrannhet med att maten förvaras i rätt temperaturer.

Hygien. Rötmånaden kräver extra nogrannhet med att maten förvaras i rätt temperaturer.

Foto: Andreas Skogh

Norrköping2016-07-29 11:00

Det är ingen rast eller ro för kommunens livsmedelsinspektörer under sommaren. Precis som alla andra årstider fortsätter arbetet med inspektioner av restauranger, krogar och livsmedelsbutiker.

– Arbetsstyrkan som är på plats jobbar på i samma takt som vanligt. Just nu är vi fyra inspektörer och vi gör i genomsnitt en-två inspektioner om dagen, säger Vesna Totic, livsmedelsinspektör på Norrköpings kommun.

Rötmånaden brukar infalla i slutet av juli. En period då bör mat hanteras extra varsamt eftersom bakterier frodas i varmt och fuktigt klimat. Kommunens livsmedelsinspektörer är uppmärksamma på att det råder rötmånad när de gör sina inspektioner, och ännu har inga av Norrköpings restauranger fått anmärkning av den anledningen.

– Vi har hittills inte sett några avvikelser som är särskilt knutna till rötmånaden. Under inspektionerna är det många som själv påpekar att de är ännu mer försiktiga när det är rötmånad. Det verkar som restaurangerna har lärt sig, säger Vesna Totic.

Den som misstänker matförgiftning utanför hemmet kan göra en anmälan till kommunen. Varje månad brukar det komma in anmälningar från människor som tror sig ha ätit nått misstänkt.

– Det brukar vara några stycken som hör av sig. Om vi ser att det finns anknytning till en restaurang gör vi in en inspektion. Är det fler än två personer som har blivit sjuka gör vi en utredning. Vi intervjuar de som har blivit sjuka för att se om det kan härledas till samma orsak, säger Vesna Totic.

Rötmånad: Så här skyddar du dig

Var noga med hygienen och tvätta händerna.

Håll kall mat kall och använd kylklampar.

Håll varm mat varm, helst rykande varm.

Ha rätt temperaturer i kylskåpet.

Använd dina sinnen för att avgöra om maten är bra.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om