1908 byggdes den fem våningar höga byggnaden, ritad av Carl Bergsten som inspirerades av wienerjugend med dess strama, geometriska formspråk. Nu är den renoverad, med fokus på återbruk.
– Som byggnadsminne är byggnaden särskilt kulturhistoriskt värdefull, och det finns en enorm vinst med att återbruka på det här viset. Givetvis finns det en stor miljöaspekt i det hela, samtidigt ger blandningen av nytt och gammalt en spännande upplevelse, säger Emilia Landerholm Martinovic, enhetschef på administrativ service på Komvux, i ett pressmeddelande.
I S:t Olofsskolan bedriver Komvux Svenska för invandrare. Under renoveringen fick de 1 000 eleverna samt personal tillfälligt flytta till andra lokaler. Eleverna började återvända i höstas till skolan som också fått ny ventilation.
Skolans 6 760 kvadratmeter rymmer 27 klassrum, 20 arbetsrum, 13 mötesrum och 10 korridorer. För att behålla byggnadens ursprung i så stor utsträckning som möjligt har det under renoveringen lagts ner mycket arbete på originaldetaljer, och man har tagit fram den gamla färgsättningen.
– Det har genomförts försiktiga ombyggnationer för att bibehålla byggnadens själ. Det är en fantastisk byggnad som hade blivit sliten, men tack vare renoveringen fått nytt liv och den värdighet den förtjänar, säger arkitekt Helena Sandekull.
Skolan har 600 återbrukade elevbord och stolar och fler än 70 återbrukade bord och stolar till lärararbetsrummen, från tre andra skolor.