Regionens ersättning till nätläkarföretag som Kry, Min doktor, Doktor.se, och Doktor24 ökar för varje år. Under första halvan av 2020 betalade Region Östergötland 15 miljoner kronor till dessa utförare, vilket är tre gånger så mycket som året innan.
– Det är pengar som skulle behöva gå till sjukvården här. Det går i stället till bolag som inte har sitt säte i länet. Det tycker vi är anmärkningsvärt. Sen är vi generellt kritiska till privatiseringshetsen inom svensk vård, säger Alexander Winge, ordförande i SSU i Östergötland.
I ett öppet brev till socialdemokratiska politiker i Regionen vill SSU att de tar ställning mot nätläkarappar och privatisering inom sjukvården. Nyligen tog politikerna i Västra Götalandsregionen ett beslut om att på eget bevåg sluta betala för patientbesök till mobilappar.
– Vi tycker att de har gjort ett klokt ställningstagande och vår region borde ta efter, säger Alexander Winge.
Region Västra Götaland är dock medvetna om att deras beslut kanske strider mot lagen och tjänstemännen har fått i uppdrag att se över de juridiska och organisatoriska möjligheterna.
– Där behöver man få fram en vägledande dom i domstol. Men vi vill ändå att Regionen börjar förbereda för att göra på det här sättet.
Om det visar sig att lagen sätter stopp för att "bojkotta" nätläkarappar vill Alexander Winge att Regionen ska driva på för en lagändring på nationell nivå.
– Det är inte okej att tvivelaktig vård betalas med regionala pengar.
Kan du inte förstå behovet hos allmänheten av snabb digital vård?
– Självklart är det så, och det finns vissa fördelar med det. Men när vi ser rapporter om att de här läkarna skriver ut antibiotika när det inte behövs, vilket är jätteallvarligt när antibiotikaresistensen är ett reellt hot, och de skriver ut antidepressiva när det inte är nödvändigt, då behöver vi se över systemet och se om det verkligen är rätt väg att gå. Vissa diagnoser kan du inte ställa via en läkartjänst på nätet.
Finns inte ett behov av att Regionens vård ska bli mer digital och tillgänglig?
–Jo, definitivt. Särskilt nu under pandemin när äldre människor har svårt att röra sig i kollektivtrafiken. Alla har inte bil eller en släkting som kan köra dem, och då är det jätteviktigt att vi ser till att det finns tillgänglig vård. Där behöver Regionen ta ett stort ansvar.