Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SSU kritiserar partiet ? trots framgången i valet förra året

NORRKÖPING
Trots att förra valet gick bra för socialdemokraterna riktar nu SSU kritik mot det egna partiet i en valanalys.
- Det går inte bara att bekvämt luta sig tillbaka efter ett val, säger Sara Heelge-Vikmång, från Norrköping, som varit ordförande i valanalysgruppen.

Sara Heelge-Vikmång (s) från Norrköping är ordförande i SSU:s valanalysgrupp. Det låga valdeltagandet och att allt färre unga väljare röstar på partiet är något som oroar gruppen. I går lämnade gruppen över sin rapport till partisekreterare Lars Stjernkvist.
FOTO: HANS JOHNSSON

Sara Heelge-Vikmång (s) från Norrköping är ordförande i SSU:s valanalysgrupp. Det låga valdeltagandet och att allt färre unga väljare röstar på partiet är något som oroar gruppen. I går lämnade gruppen över sin rapport till partisekreterare Lars Stjernkvist. FOTO: HANS JOHNSSON

Foto:

Norrköping2003-04-25 00:00
SSU:s valanalysgrupp konstaterar i sin rapport att även om det gick bra för partiet på riksplanet i förra valet så förlorade socialdemokraterna röster i många kommunalval runt om i landet, vilket är oroväckande.
I går lämnade gruppen över sin rapport "Varför Egon förlorade" till partisekreterare Lars Stjernkvist (s).
- Det verkade som om han håller med om mycket av det vi kommit fram till. Han sa också att han behöver SSU:s hjälp i arbetet med att förändra, säger Sara Heelge-Vikmång.
Även efter valet 1998 gjorde SSU en valanalys, en skarp sådan.
- Trots att vi vann i 2002 års val är det viktigt att analysera det som varit och inte bara bekvämt luta sig tillbaka.

<b>Finns orosmoment</b>
SSU ser vissa orosmoment i framtiden. Ett av dem är det som nämnts ovan, att valsiffrorna för socialdemokraterna sjunker i kommunerna. Ett annat är att de unga väljarna i mindre utsträckning röstar på socialdemokraterna i dag. Förra valet var visserligen socialdemokraterna det största partiet bland förstagångsväljarna, men siffrorna är betydligt lägre nu än för 20 år sedan.
- Vi gick visserligen fram stort bland ungdomar, men förtroende är lätt att tappa, säger Sara Heelge-Vikmång.

<b>SSU:s utmaning</b>
- SSU gick ut med en utmaning att 50 procent av politikerna på listorna skulle vara under 40 år. Men bara 20 procent unga hamnade på valbar plats. Och de flesta av dem är snarare närmare 40 än 20. De yngsta väljarna har då ingen de kan identifiera sig med.
Hon säger vidare att det i Norrköping finns en hel del unga socialdemokratiska politiker.
- Och det ska vi vara stolta över. Men det finns istället mycket kvar att göra på andra håll. Åhörarläktaren under kommunfullmäktiges sammanträden är alldeles för tom exempelvis.

<b>Få till val</b>
Något annat som oroar SSU:s valanalysgrupp är det låga valdeltagandet i landet.
- Riksdagen borde satsa pengar på arbetet med att få fler att rösta.
- För det måste göras saker också, inte bara pratas om det, säger hon bestämt.
Och det är även SSU:s budskap till det egna partiet, då ett parti inte kan vinna val enbart på gamla meriter. Socialdemokratin måste uppfylla sina vallöften, inte upprepa dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!