Språkrör gästade Norrköping
NORRKÖPINGIgår gästades Norrköping av Peter Eriksson, 43. Och vem är det?Jo, ett av miljöpartiets två nya språkrör (Maria Wetterstrand är det andra), som nu är ute på "Eriksgata" för att presentera sig själv och partiets valprogram runt om i Sverige.- Visst är jag sent ute, men jag kommer nog att hinna presentera mig före valet i höst, menar Peter Eriksson själv optimistiskt.
Miljöpartiets nya språkrör Peter Eriksson är just nu på resande fot runt om i Sverige, för att presentera sig själv och partiets valprogram. Här ses han i sin etanolbil, förstås, vid besöket i Norrköping. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto: Fotograf saknas!
? Låta invånarna själva bestämma skattenivån i sin kommun.
? Låta alla invånare skriva förslag direkt till kommunfullmäktige på förändringar i samhället.
? Öka barnledigheten från dagens 13 månader till 18.
- Senaste valperioden har jag varit kommunalråd i Kalix och fått praktisera många idéer i verkliga livet efter mina tidigare år i riksdagen och det har varit väldigt nyttigt och roligt, säger Peter Eriksson.
<b>Ingen lägre skatt</b>
- Så i Kalix hade vi ett rådslag med invånarna om skattenivån och man röstade inte för lägre skatt, utan resultatet blev oförändrad kommunalskatt.
- Orsaken var förstås att man inte ville sänka utgifterna för skola, barnomsorg och sjukvård. Men man fick i alla fall chansen att ändra på skattenivån.
<B>? Något annat förslag som vanliga invånare fått igenom?</B>
- Ja, vi bjöd in alla att lämna förslag om förändring av vårt centrum och det kom in hela 1.200 förslag från våra 18.000 invånare. Slutresultatet blev att vi investerade åtta miljoner i ett grönare centrum med fler gång- och cykelbanor, precis som en majoritet av invånarna föreslagit.
- Och till varje kommunfullmäktige har vi vanliga invånare som lämnat in förslag, som de också får presentera md ord om de vill och det här ingår i den demokratiberedning som jag just nu åker runt i Sverige och berättar om.
<b>Chattar på internet</b>
- För att få med våra ungdomar lättare använder vi även internet för att chatta med varandra och även offentliga möten för debatter.
- Jag kan också berättar att i vår gymnasienämnd ingår även gymnasieungdomar som får vara med och intervjua sökande till nya jobb, innan vi bestämmer vem som ska anställas.
- Jag tycker det är avgörande för Sverige och hela västvärlden, om vi kan få med ungdomar i politiken och få dem att känna sig mer hemma och delaktiga.
<b>Inget monopol</b>
- Vi äldre politiker ska inte krampaktigt hålla tag i monopolet, utan få med ungdomen för då tror jag risken är mindre att det dyker upp högerextremistiska yttringar och främlingsfientliga partier i politiken.
- Faktum är ju att Sveriges befolkning minskar på många platser och vi skulle behöva ha en miljon invandrare till framöver, menar Peter Eriksson.
<B>? Era stora valfrågor?</B>
- Förutom ökad demokrati i kommunerna och 18 månaders barnledighet kommer vi att agera för bättre livskvalitet. Exempelvis måste vi få bort stressen på våra dagis, via mindre grupper av barn och därmed lugnare miljö för våra yngsta medborgare och personalen.
<B>? Klarar ni fyraprocentsspärren i riksdagen och förnyade platser?</B>
- Ja, det finns det goda förutsättningar för och vi har som målsättning att nå åtta procent av väljarkåren vid höstens val, säger Peter Eriksson innan han hastar vidare till Katrineholm och nya möten.
Han skulle även ha träffat politiska sekreteraren Louise Malmström (s) i Norrköping, men hon har nyligen fött barn och är således mammaledig.
Någon ersättare till mötet med Peter Eriksson och hans presentation av demokratiberedningen, lyckades inte socialdemokraterna få fram.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!