Sportprylarnas utveckling speglas på Stadsmuseet
Fotbollsskorna med räfflad yta på ovansidan gör det lättare att skruva den som Beckham. Sportvärldens ständiga jakt på bättre resultat gör att enorma belopp investeras för att under stort hysch hysch ta fram nya kläder och utrustning för att vinna fördelar mot konkurrenterna.
Hundra år skiljer mellan fotbollskorna som Anders Karlin visar. De nya fotbollskorna är gjorda av känguruskinn och har räfflor på ovansidan, för att förbättra tillslaget. De äldre kängorna använde Arvid Åberg när han spelade fotboll i Norrköping i början av 1900-talet. FOTO: EMELIE ANDERSSON
Foto:
Här ges också en tillbakablick på hur utrustningen förändrats genom historien och svar på frågor som: Varför är golfbollen gropig? Varför bär simmarna heltäckande dräkter? Vilken är fördelen med klappskridskons lösa häl?
Svensk innovatör
En svensk innovatör var handikappidrottaren Rolf Johansson som bidrog till att tävlingsrullstolen utvecklades.
Bland annat visas den omtvistade rullstol han tävlade med i OS i Toronto 1976. Den var utrustad med styrspak, så att det gick att hålla en högre hastighet i kurvorna.
- Funktionärerna och medtävlarna var kritiska och man övervägde om han skulle diskas. Han fick tävla, men därefter förbjöds styrspak en tid, berättar Anders Karlin, projektansvarig.
- Idag är det standard i tävlingsrullstolarna. Han var helt enkelt före sin tid.
Snedställda hjul
Till OS 1980 snedställde han hjulen eftersom man får mer kraft om man kan skjuta fart med raka armar. Genom att minska trycket på framhjulen satte han senare världsrekord på 100 meter i ett Distriktsmästerskap i Spånga.
En monter är proppfylld med golfbollar. De är gropiga och gjorda av ballata, en sorts hårdplast, och har en kärna av gummi. Men så har de inte alltid sett ut.
- Från början gjordes de i trä, men de höll inte särskilt bra. De sprack hela tiden, säger Anders Karlin.
Istället gick man över till läderbollar stoppade med gåsfjädrar. Till en golfboll gick det åt en hatt med gåsfjädrar, sades det. Dessa byttes sedan mot gummibollar, eller guttaperkabollar.
- Man upptäckte då något intressant: När det blev hack i bollen förbättrades bollens egenskaper.
Därför har de dimples
Därför har golfbollarna idag gropar, så kallade dimples. De gör att luften drar förbi snabbare runt bollen, det skapas ett undertryck ovanför bollen och den får backspinn. Det ger golfaren bättre kontroll på bollen, den stannar mer tvärt och minskar risken för att bollen skruvar sig åt sidan.
Med i utställningen finns också Norrköpings äldsta fotbollsskor som bars av Arvid Åberg, pappa till Majken Åberg, inofficiell världsmästare i slungboll på sin tid. Arvid ägnade sig åt sporter som cykel, slungboll och fotboll.
Skillnaden är stor mot den allra senaste typen av fotbollsskor som bärs av Beckham och de andra. De är räfflade på ovansidan för att få ett bättre tillslag.
För idrottarna gäller det att synas och på olika sätt höja sitt eget marknadsvärde. Det var nog snarare därför Katrine Kabbe sprang kortdistans i silverdräkt och inte för att dräkten gav några fysiska fördelar, tror Anders Karlin.
- Hon hamnade på stor bild i många tidningar och det kan ha varit ett skäl till att hon bar den. Sedan sitter mycket i huvudet också. Dräkten kanske fick henne att känna sig snabb.
Trenden går idag mot att idrottarna bär kläder som visar mer och mer hud.
- Därför är det intressant att i simningen, går utvecklingen åt motsatt håll. Där har man idag heltäckande dräkter som påminner om hajskinn.
Dräkterna är täckta med hullingar som skapar virvlar och släpper fram vattnet snabbare.
Hajdräkter, golfbollar stoppade med gåsfjädrar och fotbollsskor i känguruskinn ger en fingervisning om att man ofta går till naturen för att hitta lösningar för att öka vinstchanserna.
Bakgrunden till utställningen är att Riksidrottsförbundet, IK Sleipner och Idrottsparken detta år fyller 100 år.
- Det här är vårt bidrag till detta idrottsår, säger Anders Karlin.