Kommunikation är en av lösningarna som ska minska den stora andelen mat som kastas på kommunens skolor och ålderdomshem.
– Vi försöker få ner tallriksvinnet genom upplysning och information. Vi uppmanar elever att hellre ta små portioner i flera omgångar exempelvis, säger Ingrid Kalm, chef för kostenheten på Norrköpings kommun.
– Skolan är svår, då det är svårt att slå fast hur många elever som ska äta. Därför försöker vi alltid se över hur beställningsbefarandet ser ut.
Ett vanligt initiativ bland stadens restauranger och butiker är återanvändning av produkter. Även på kommunens skolor och ålderdomshem sparas mat för senare tillagning.
– Vi försöker ta hand om mat som blir över och kyler ner den för återvinning. Det kan vara svårt med grytor, men kokt potatis går till exempel bra att steka dagen efteråt.
– Istället för att servera tre rätter kan det vara bra att bara sälja en för att få slut på maten, säger Ingrid Kalm.
Hur ser du på en eventuell second handbutik för mat?
– Det har inte varit aktuellt för oss. Jag vet att det förekommer och att en del restauranger skänker bort matrester. Det är förstås ett bra initiativ men vi har valt att inte göra så – främst på grund av hygieniska skäl.
– De mesta av matsvinnet kommer från hushållen i staden.
Hur ser du på dumpstring?
– Vi har inget matavfall som går att gräva i. Det är mer ämnat för restaurangers containrar. Vi samlar inte på oss några lager utan köper hem produkter till varje måltid, säger Ingrid Kalm.