SPF-seniorer på flygbesök

Om flygflottiljen F 13:s uppgång och fall. Det fick SPF Seniorerna från Finspång veta mycket, när de besökte Bråvalla i Norrköping.

Anders Andersson och Leif Johanneson från SPF Seniorerna Finspång, flankerar guiden Ingemar Thornell, framför Viggen-planet.

Anders Andersson och Leif Johanneson från SPF Seniorerna Finspång, flankerar guiden Ingemar Thornell, framför Viggen-planet.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2019-04-09 08:00

Närmare bestämt på måndagen, då drygt 40 medlemmar från SPF åkte över till Norrköping, för en guidning av den utställning som F 13 Kamratförening iordningsställt vid det gamla flygfältet.

– Det är alltid lika roligt att få guida grupper i vår utställning inklusive vårt finaste utställningsföremål, en äkta JA 37 Viggen, som en gång i tiden flögs här på F 13, berättade Thomas Enell, en av fyra guider från Kamratföreningen, som tog hand om besökarna.

Dessutom har man numera en väldigt fin simulator, där förre fältflygaren Per Jelkne visar upp konsten att flyga på två bildskärmar.

– Numera kan vi också erbjuda besökarna att sitta i riktiga flygplansstolar, från en MD 80, säger Per Jelkne och låter riktigt stolt. Dom har vi köpt från ett företag på Kungsängen, som skrotat ett sånt plan och då sålde ut stolarna.

Vad är det för flygplan man kan köra i simulatorn?

– Det är bland annat Draken, SK 60 och 61 samt ett antal utländska flygplan, berättar Per Jelkne. Och dessutom kan vi också köra Concorde, vilket ju känns lite extra spännande..

Det visade sig finnas många beröringspunkter bland SPF-besökarna och F 13:

– Jag har förstått att det finns de som både gjort lumpen här på F 13 en gång i tiden och även kvinnor som tjänstgjort som Lottor, sa Thomas Enell medan han gick runt i hangaren, där Viggen står tillsammans med en hel del flygutrustning inklusive en flygdräkt.

Leif Johanneson från SPF stannade till en stund framför den utplockade turbinmotorn från Viggenplanet:

– Det var ju så att vi i Finspång byggde turbinmotorer, som dels var ämnade för Lansen och Draken, men flygvapnet valde inte våra turbiner till något av dessa plan.

– Och det var kanske lika så bra, tillägger Leif Johanneson, för ur Draken-turbinen utvecklade vi gasturbinen GT 35, som sedan blivit en bästsäljare för Siemens under många år.

Ytterligare en beröringspunkt mellan Finspång och F 13, visade sig vara att guiden Thomas Enell, hade jobbat i Finspång hos dåvarande Stal-Laval Turbin AB:

– Så det är nog möjligt att någon fortfarande känner igen mig i Finspång från mina åtta arbetsår där, mellan 1970 och 1978, berättade Thomas Enell. Först jobbade jag med orderplanering av gasturbiner och de sista tre åren med planering och besiktningar av klenrörsmontage på Forsmark I och II.

Numera är Thomas Enell pensionär och en av guiderna hos F 13 Kamratförening på Bråvalla.

Per Jelkne förevisar den nya simulatorn, som numera finns på F 13 Kamratförening på Bråvalla.
Per Jelkne förevisar den nya simulatorn, som numera finns på F 13 Kamratförening på Bråvalla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om