Spelet blev som ett gift
Det ser ut som vilken studiecirkel som helst. Folk som samtalar, och allt så normalt som tänkas kan.Men här har man spelat bort inte bara egna och andras pengar, utan också både familj och frihet. Man har lurat och manipulerat.För här har spelmissbrukare samlats, i en öppenvårdsgrupp i socialförvaltningens regi.
Sandro Bremberg (närmast kameran) har varit djupt nergången i spelberoende. I bakgrunden spelterapeuten Arne Edström, som har mångårig erfarenhet av problematiken och som leder öppenvårdsbehandlingen. Och som ser nu ser oroväckande tecken peka mot än mer ökat spelmissbruk. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se
Foto:
En enda gång vann hon rejält på bingon, 12.000 kr. Då satte hon av 7.000 kr till nästa spel och gjorde raskt av med resten på shopping och på krogen.
- Att jag hade räkningar som jag kunde ha betalat var inget som jag tänkte på.
- Det hjälper inte spelmissbrukaren om han vinner en miljon, inflikar spelterapeuten Arne Edström. Då höjer man bara insatsen.
Inte vinsten
När man kommit in i spelberoendet är det, egentligen, inte längre chansen att vinna som driver en. Visst behöver man vinna, bland annat då för att täcka alla förlusterna. Men vinsten blir ju sedan bara något, som i sin tur spelas upp.
Vad man spelar för - säger både Monica Söderqvist och Sandro Bremberg, som vi också träffar - det är "kicken", spänningen. Och som spelterapeuten påpekar är t ex bingo och Jack Vegas så raffinerat konstruerade att man så väldigt ofta "nästan" vinner.
- Jack Vegas är det ultimata, när det gäller beroendeframkallande. På Internet går det ju ännu snabbare. Man behöver inte stoppa i pengarna, utan bara trycka på knappen.
Medelålders Monica ser ut som vad man förr i tiden skulle ha fått kalla ett rekorderligt fruntimmer, med hur mycket av ordning och stabilitet som helst. Men när hon börjar berätta är det så att man knappt kan tro sina öron.
Om hur hon spelade bort sin mors pension, som hon hade hand om. Hon "räknade ut", att de kunde ju i alla fall inte kasta ut modern från äldreboendet, som hon själv skulle skicka in hyran för. Så hon gjorde slut på moderns pengar.
Nästan på gatan
- Jag var så långt mer som man kan komma, till slut levde jag nästan på gatan. Två systrar har jag nu återvunnit kontakten med. Men inte med min dotter och barnbarn. Det är mycket svårt, säger Monica.
Och vi inser att det finns mycket mer som kunde berättas om det träsk, som den skoningslösa speldriften förde ner i.
Monica bor nu på ett kollektivboende för missbrukare. Vi säger att det måste vara svårt, hon kan väl inte ha mycket gemensamt med narkomaner och alkoholister.
- Varför inte, vi har ju samma slags problem, svarar hon bara.
Och faktum är ju också, att man numera ser spelberoende och drogberoende som besläktade. Spelandet, med kickarna som det ger, blir som drogen.
Spelar bort allt
Man spelar bort pengarna, man spelar bort familjen. Sandro Bremberg, verksam inom restaurangbranschen i Norrköping i många år, förlorade sin familj - fru och fyra barn. Nu har återfått kontakten med i varje fall två av barnen.
- Men det har krävt mycket arbete och tid. Idag mår jag bra, men det har varit skittufft att komma upp till det måendet.
För hans del började det med poker tillsammans med kompisar, där då insatserna efterhand höjdes. Så småningom gick han ner ner sig bland Jack Vegas-apparaterna.
- Man tänkte inte på något annat, det enda viktiga var att spela. Spelandet blir som en flickvän, som man ger allt man har.
Men, undrar vi, hur man då råd med allt detta?
Pengar finns
Tja, pengar går alltid att få tag i, det är inte problemet. Man manipulerar omgivningen, lånar från höger och vänster. Och går inte det, så får man ändå alltid tag i pengar på något sätt... Som genom att sno från föräldrarna eller, som det i Sandros fall till slut blev frågan om, att förskingra.
Men han har avtjänat sitt straff, och liksom Monica har han behandlats på Kolmårdens spelmissbruksklinik. Han har haft viljan att komma tillbaka till ett vettigt liv. Men gudarna ska vet, att han haft sina återfall. Och säker på sig själv, nej det är han inte alls.
- Jag kan verkligen inte lova, att jag aldrig mer kommer att spela. Men det är min strävan att bli spelfri.
Ska han och Monica kunna vara spelfria måste de avhålla sig helt. Inte Oddset, inte ens en grå liten lottsedel. För det krävs ju ingenting för att speldjävulen ska ta en i besittning igen.
Nu har de mötena med öppenvårdsgruppen som en fast, och nog så viktig, punkt i sin tillvaro. Det ger mycket att få prata med folk, som har samma problem. Samtidigt gäller det att fylla tomrummet, som spelandet lämnat efter sig. Sandro jobbar nu åter. Monica är frivilligarbetare inom Frälsningsarmén.
Blir allt fler
Monica och Sandro kanske klarar sig, vi får verkligen hoppas det. För flera av de andra i gruppen ser det också, får vi veta, bra ut. Några har fått jobb under veckorna som behandlingen pågått (16 veckor är normal längd), ytterligare några var vid vårt besök på arbetsförmedlingen.
Men problemet kommer inte att försvinna, tvärtom ser det ut att bli bara värre.
- Allt Internetspelandet, säger Edström Och poker, som lanseras i TV med kändisar och som tidningarnas sportsidor skriver om. Som om poker skulle vara en sport! Jag är rädd att vi står inför en explosion av spelmissbruk.
Till råga på allt är, som erfarenheten så tydligt visar, sambandet mellan spelmissbruk och kriminalitet stort.
- Vi står inför ett jätteproblem, säger spelterapeuten.