Spårvagnsförarnas nödrop: Ohållbart på linje 2

Bråk, stök och hot om våld har ökat dramatiskt för spårvagnsförarna på linje 2 sedan den i november börjat trafikera Ringdansen. Situationen är så desperat att ett 80-tal förare skrivit på en protestlista med krav på omedelbara åtgärder.- Vi vägrar snart att köra där ute, säger Bo Lingestig, skyddsombud för spårvagnsförarna.

Skyddsombudet Bo Lingestig säger att situationen på linje 2 till Ringdansen är ohållbar just nu. Överfallslarm och mer förarstöd är två åtgärder som nu kommer att diskuteras med arbetagivaren Veolia.

Skyddsombudet Bo Lingestig säger att situationen på linje 2 till Ringdansen är ohållbar just nu. Överfallslarm och mer förarstöd är två åtgärder som nu kommer att diskuteras med arbetagivaren Veolia.

Foto: Janne Forsby

NORRKÖPING2012-01-24 04:02

Det är ingen vacker bild som målas upp när det gäller spårvagnslinje 2 till Hageby och Ringdansen. Särskilt sedan linjen nu går hela vägen till Ringdansen råder allt annat än ordning på spårvagnarna, enlig Bo Lingestig. Bilden bekräftas av en förare som Folkbladet talat med. Stök och hot har blivit en allt för stor del av spårvagnsförarnas vardag. Så stor att en protestlista skapats där man kräver åtgärder från arbetsgivaren Veolia Transport.

- Folk sparkar upp dörrarna där man känner för det, och då bromsas vagnen automatiskt. Att förarna känner sig hotade har också blivit vanligare, speciellt vid vändhållplatsen Kvarnberget, säger Bo Lingestig.

"Inte tryggt"

En konsekvens har blivit att man försöker köra med de nyaste spårvagnarna på linjen kvällstid, för där är föraren helt skyddad under färd.

- Men vid vändhållplatsen måste de gå ut, bland annat för att kolla sandbehållarna i vagnarna. Då har det hänt att de känner sig hotade av framförallt ungdomar. Detta drabbar ju också resenärerna. Efter ett visst klockslag åker ju vanligt folk inte med, eftersom det inte är tryggt, säger Bo Lingestig.

Vissa förare vägrar redan köra linje två kvällstid eller under helgerna, då situationen är som värst.

Lingestig, som så snart det går kommer att ta upp protestlistan med Veolia, ser flera olika möjligheter för att öka tryggheten. Ökad närvaro av förarstöd, fler vagnsvärdar men också överfallslarm till förarna. Den mest dramatiska åtgärden är att sluta trafikera Ringdansen nattetid.

- Det kan bli som i Klockaretorpet att man ibland vänder redan innan, säger Bo Lingestig.

Glåpord och spott

Spårvagnsförare Redouane El Maslouhi bekräftar situationen på linje 2 just nu.

- Jag har jobbat i fem år som spårvagnsförare, och det blir värre och värre. Det finns kollegor till mig, främst kvinnor, som vägrar att köra den här linjen nu, säger han.

Själv har han också råkat ut för stöket.

- Passagerare kan spotta på framrutan, man ger oss fingret och ropar glåpord. Vi får stå ut med mycket, säger han.

Redouane El Maslouhi upplever också att gratisåkandet på linjen är mycket stort.

- Det här har blivit en gratislinje. Och det är inte bara ungdomarna som åker gratis, säger han.

Veolia medvetna om problemen

Från Veolias sida är man medveten om problemen.

- Det har blivit värre och som värst var det innan skolorna drog igång igen, säger Arne Lindholm, platschef för Veolia i Norrköping.

Han håller med om att ordningssituationen är allt annat än acceptabel, och nämner saker som hot mot tjänsteman, våld och förare som av rädsla inte vågar ingripa i bråk.

- Det är ett jättebekymmer som har eskalerat successivt, och om det nu fortsätter måste vi sätta in åtgärder, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om