"Sparkrav hotar rättssäkerheten"
Hårda sparkrav med minskade resurser som följd väntar Norrköpings tingsrätt. Detta samtidigt som tillströmningen av mål ökar. En ekvation som inte går ihop och som i förlängningen hotar rättsäkerheten, anser tingsrättens lagman.
Samtidigt ökar måltillströmningen med cirka 10 procent. Både brottsmålen och tvistemålen ökar i antal.
- Det innebär att mellan 400 och 450 mål per år inte kommer att avgöras inom rimlig tid, säger Lars Dahlstedt. En del kan få vänta längre än ett år. Och det är förskräckligt egentligen.
Vissa mål prioriteras
Mål där någon är frihetsberövad eller där ungdomar är inblandade kommer att prioriteras. Andra mål som kommer att prioriteras är konkurser, familjemål och arbetstvister. Däremot kan brottsmål som gäller till exempel stölder, bedrägerier och rattfyllerier få vänta ett tag innan de blir behandlade. De längre handläggningstiderna gör att vittnen och de övriga inblandade i målen glömmer det de varit med om. Och därmed hotas rättsäkerheten, anser Lars Dahlstedt.
- Generellt sett så är det så att lång tid gör att man glömmer, säger han. Det kan leda till att någon som egentligen är skyldig går fri.
Samtidigt som domstolarna ska spara pengar, får åklagarväsendet mer pengar. Och det är en del av förklaringen till varför måltillströmningarna ökar. Det är något som Lars Dahlstedt tycker är inkonsekvent. Frågan är ju hur det är tänkt att domstolen ska klara av fler mål, när arbetssituationen redan nu är pressad. Redan idag har tingsrätten i Norrköping svårt att klara av de stora målen med lång förhandlingstid. Det är också ganska vanligt att domstolen får hyra in pensionerade domare för att hinna avhandla vissa mål.
Om domstolarna trots allt ska klara sina åtaganden i framtiden, trots sparkraven, tror Lars Dahlstedt att det blir nödvändigt att se över domarnas arbetsuppgifter. Domarna borde inte göra alla uppgifter som de gör idag. Den del av målen som egentligen är formsaker, skulle kunna skötas av annan personal. Domarna skulle då få mer tid till det väsentliga. Men då skulle också den nuvarande lagstiftningen behöva ändras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!