Folkbladet uppmärksammade i flera artiklar 2010 att en polisstudent från Norrköping stängts av från utbildningen efter flera incidenter där mannen ska ha uttryckt sig nedsättande om kvinnor och invandrare. Senare fick han alltså nytt jobb inom skolan i Norrköping, men har nu fått sparken eftersom kommunen anser att han dolt sin bakgrund. Den före detta polisstudenten säger till Folkbladet att det inte finns något i hans yrkesmässiga historia som säger att han har fel värdegrund för att jobba med barn och ungdomar.
- Innan jag började på polishögskolan har jag jobbat sju år som lärare. Det har aldrig varit något ifrågasättande om min värdegrund under de åren. Jag har jobbat med personal och unga från många olika länder. Från alla mina ställen jag har jobbat så har jag tagit med det i mitt cv och också givit referenser. Ingen har uttryckt att jag skulle ha någon värdegrund som inte skulle gå att förena att jobba med människor, säger den fd polisstudenten.
Han säger samma sak om jämställdhetsfrågorna.
- Det ska vara jämställt mellan man och kvinna. Jag går inte på kön eller hudfärg. Jag går på person och individ, säger han.
"Inte snyggt gjort"
Att han skulle ha undanhållit informationen om avstängningen från polishögskolan för sin nya arbetsgivare, Norrköpings kommun, håller han inte med om.
- Jag har aktivt talat om för min närmaste chef om min bakgrund och det som hände på polishögskolan. Sedan har de inte frågat eller varit intresserade närmare om det här. Inte förrän de får det anonyma brevet tre månader senare, säger han.
Han säger också att allt fungerat bra på hans nya jobb i Norrköping.
- Jag trivdes väldigt bra på mitt nya arbete, och fick inga andra signaler från personalen eller min chef. Sedan blir jag kallad med 30 minuters varsel till rådhuset. De hotar med att säg upp dig annars blir det ett helvete för dig. Sättet de gjort det här på var inte snyggt, säger han.
- Det hade ju varit skillnad om jag misskött mig, men här går man bara på ett anonymt brev. De har inte ens diskuterat omplacering eller försökt utreda om jag har attitydproblem eller inte, säger han.
Därför stämmer han nu kommunen på skadestånd och att han vill ha jobbet tillbaka.
Anonymt brev
Mot detta står då avstängningsbeslutet från Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd, som den fd polisstudenten helt bestrider. Han säger att beslutet att sparka ut honom från polishögskolan bottnar i att han var kritisk mot ledningen. Beslutet från ansvarsnämnden innehåller starka skrivningar om hans olämpliga uppträdande gentemot kvinnor och invandrare, men också att han har tendenser att "söka fel hos omgivningen". Och det var alltså detta som Per-Olov Strandberg, chef för personalkontoret på kommunen, fick skickat till sig tre månader efter att den fd polisstudenten börjat sitt jobb i kommunen.
- Jag fick ett anonymt brev till kontoret. Det innehöll att han blev relegerad från polishögskolan med motiveringar kopplade till brister i värdegrund. Det hade han inte uppgivit för oss i samband med rekryteringen, och då menar vi att det har stor betydelse för oss att veta om sånt, framför allt om man jobbar med barn och unga. Eftersom han inte talade om det för oss, har vi hävt hans anställning, säger han.
FÖ: Men han berättade ju för sin chef om vad som hände på polishögskolan?
- Han talade om det en vecka efteråt, men inte motiveringen till varför han tvingades sluta. Han sa bara att han inte kommit överens med några av de andra polisstudenterna.
Testades noga
Enligt Per-Olov Strandberg gick den fd polisstudenten igenom hela anställningsproceduren, vilket bland annat innebar psykologtester, praktiska övningar och djupintervjuer, inte minst för att få fram vad personen hade för attityder och värderingar. Trots alla tester och intervjuer framkom inget som tydde på att den fd polisstudenten skulle vara olämplig. Tvärtom: Han fick det ansvarsfulla chefsjobbet inom skolan.
- Men allt kommer inte fram vid en intervju, och det som kommer fram behöver ju inte överensstämma med de faktiska omständigheterna, säger Per-Olov Strandberg.
FÖ: Men kan han inte ha ändrat sina attityder och värderingar sedan han gick på polishögskolan 2010?
- Allt beror ju också på hur man för fram det här. Detta var viktig information, och så undanhåller han den informationen under intervjun. Om hans värdegrund var förändrad, då säger man ju det i så fall på intervjun. Han hade haft större chans om han hade varit helt ärlig från början, säger Per-Olov Strandberg.
Han tycker att kommunen fattat ett riktigt beslut.
- Kan man inte få jobba som polis, då är man inte heller lämplig att jobba med barn och ungdomar. Det tycker inte jag är så konstigt, säger Per-Olov Strandberg.