"Sparhysteri i landstinget"
NORRKÖPINGNu kämpar de anställda vid den käkkirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset för klinikens framtid i Norrköping, med stöd av patienter och tandläkare i stan. Om protesterna inte hjälper läggs käkkirurgin i Norrköping ned den 1 september och flyttas till US i Linköping.
"Jag tycker att det är hål i huvudet", säger Bengt Anzén, chef för käkkirurgin vid Vrinnevisjukhuset, som inte tror att man sparar ett dugg på flytten. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Viss kostsam högspecialiserad vård utförs bara på käkkirurgen i Linköping, som också har en större personaltäthet. Det är där, i Linköping, som underskottet på 1,8 milj kr ligger. Ändå är förslaget från Rekonstruktionscentrums chef att käkkirurgin vid ViN läggs ner och flyttas till US den 1 september.
- Hela sparbetinget ligger här i Norrköping, fast Linköping har de stora kostnaderna, säger Pia Svärdström, tandläkare vid käkkirurgen vid ViN.
- De små effektiva klinikerna med god ekonomi, dem lägger man ned. Jag tror inte man vet riktigt vad man gör. Man är hysterisk med sina sparkrav, säger Bengt Anzén, chef för käkkirurgin vid ViN.
Det man har tänkt spara på är främst lokalhyran på 700 000 kr om året. Vem vill hyra de lokalerna, i ett sjukhus som redan har tomma ytor? undrar Anzén. Och i de tillfälliga barackbyggnaderna vid US i Linköping, som år 2007 ska ersättas av andra lokaler, är det trångt.
- Det finns ingen stad av Norrköpings storlek som saknar en käkkirurgisk klinik, säger Bengt Anzén.
Han och de andra vid den käkkirurgiska kliniken vid ViN ser konsekvenser som sämre service och tillgänglighet och längre köer för patienterna i Norrköping, som tvingas åka till Linköping i fortsättningen.
<b>Invandrare</b>
- Patienterna drabbas väldigt. Det finns många gamlingar i Norrköping, och invandrare med dåliga tänder, som inte fått tandvård i sina hemländer. För dem blir det stora problem att ta sig till Linköping, säger Pia Svärdström.
Käkkirurgin vid ViN har sina lokaler i bottenplanet på ViN, granne med Folktandvårdens sjukhustandvård. Käkkirurgen har hand om alla kirurgiska ingrepp i munhålan, olycksfall, implantat, och service till alla tandläkare som behöver hjälp med visdomständer. Här jobbar tre specialisttandläkare, 3,25 tandsköterskor och två kanslister. Kliniken i Norrköping, som har två operationssalar, tar emot 2 500 patienter om året och har ett nära samarbete med framför allt öronkliniken på ViN.
Käkkirurgin vid ViN har varit hotad förr, men det har aldrig sett så mörkt ut som nu. Flytten var uppe till MBL-förhandling i maj, men då sköts frågan upp eftersom det inte fanns någon konsekvensbeskrivning. Den 2 juni hålls en ny förhandling med facken.
Tandläkarna i stan, som blir av med sin service och trygghet att få snabb hjälp med patienter vid akuta lägen, protesterar mot flytten, och namnlistor ligger ute som patienterna skriver på.
- Varför ska Norrköpingsborna ha en betydligt sämre vård än Linköpingsborna? undrar Bengt Anzén som också tror att tandläkarna i stan kommer att få svårt med nyrekrytering i Norrköping.
Han uppmanar Norrköpingsborna att protestera och efterlyser även mer engagemang från kommunledningen i Norrköping.
<span class=rub>Landstingsledningen: Vi gör inget</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
Landstingsledningen kommer inte att vidta några åtgärder för att rädda kvar käkkirurgin i Norrköping.
Det framgår av ett svar från landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson (s) på en interpellation i frågan.<(span>
Björn Jameson (m) har i en interpellation frågat om vilka åtgärder som landstingsledningen tänker vidta om käkkirurgin vid ViN.
Landstingrådet Paul Håkansson svarar att Rekonstruktionscentrums chef har mandat att genomföra den här typen av åtgärder.
"Landstingsledningen kommer därför inte att vidta några åtgärder", skriver Håkansson.
<b>Diskussion och debatt</b>
Någon särskild offentlig debatt om käkkirurgins framtid kommer inte att anordnas, skriver också Håkansson.
Däremot kommer det under hösten att diskuteras och debatteras hur sjukvården kommer att utformas i länet alla delar, skriver Paul Håkansson.
De åtgärder som då väntas är av den omfattningen att en grundlig debatt med östgötarna krävs och att politiska beslut fattas av både hälso- och sjukvårdsnämnden och landstingsstyrelsen, fortsätter han.