Spanska läkare kan lösa psykiaterbrist
NORRKÖPINGFör fyra månader sedan var Maria Vargas, överläkare vid Psykiatricentrum på Vrinnevisjukhuset, i Madrid. Hon ingick i en grupp från östgötalandstinget med bl a Magnus Runquist, personalchef på centrumet. Resan till Spanien resulterade i att två spanska läkare nu arbetar på kliniken i Norrköping: Eduardo Ibañes från Barcelona och Maria-Teresa Algar Valladolid.
Eduardo Ibañes från Barcelona och Maria-Teresa Algar från Valladolid huttrar tillsammans med överläkare Maria Vargas i aprilblåsten utanför psykiatrikliniken på Vrinnevisjukhuset. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Kanske kan det vara en möjlighet också framöver att rekrytera specialister till den svenska sjukvården.
Nu var det inte så att Maria Vargas bara stack till Madrid lite hipp som happ. Det var sex landsting som tillsammans med AMS gjorde en rekryteringsdrive.
<b>Spanskspråkig</b>
EU-reglerna gör att det numera är lättare att rekrytera läkare från exempelvis Spanien. Legitimationerna gäller.
- Men att det blev just Norrköping beror på Maria Vargas och att hon pratade spanska, säger Maria-Teresa Algar.
Maria Vargas har chilenskt ursprung och har arbetat på Psykiatricentrum sedan 1987.
Tack vare det så kan hon fungera som mentor och handledare för de nyanställda spanskspråkiga läkarna.
Ingen av de spanska läkarna är ännu färdig specialist. Men de har en ambition att bli det och det gör Sverige intressant att arbeta i.
På Vrinnevisjukhuset har de en fast anställning på Psykiatricentrum. Halva arbetsdagen ägnar de åt att lära sig svenska. Resten av tiden till att praktisera på kliniken.
Om vi förstår det hela rätt så finns det visserligen läkartjänster i Spanien också. Men det är betydligt krångligare att få fast jobb som specialist.
<b>Gillar industrilandskapet</b>
Eduardo Ibañes har arbetat 17 år som allmänläkare. Att flytta till Sverige ser han som en bra chans att komma vidare och specialisera sig som psykiatriker. Han har varit här en vecka.
- Mycket intressant att promenera i industrilandskapet. Barcelona är också ett gammalt textilcentrum. Och så ligger ju Norrköping vid vattnet precis som Barcelona, säger han och verkar redan trivas i stan.
Vi kan väl bara tacka för jämförelsen mellan Medelhavet och Barcelona.
Han ser nu fram mot att få hit sin fru och 1.5-årige son. Lägenhet är ordnad i Klockaretorpet.
Maria-Teresa Algar är nyexaminerade läkare och blev intresserad av att jobba i Sverige genom studiekamrater som studerar här.
Hon har dessutom en farbror i Lerum...
Hon har varit här en dryg månad nu och svänger sig med lite svenska som "hur mår du". Angeläget nu är att ordna jobb åt franske pojkvännen som är ingenjör.
- Jag tycker om Norrköping, säger hon.
- Det är en lugn stad, jag törs gå ut på kvällarna här.
Hennes hemstad Valladolid är en industristad i inlandet, ungefär tre gånger så stor som Norrköping.
<b>Lär sig svenska</b>
Vad det framför allt handlar om de närmaste månaderna för Eduardo Ibañes och Maria-Teresa Algar är förstås att lära sig det nya språket och orientera sig i sin nya hemstad.
- Det är naturligtvis jätteviktigt att kunna språket och kunna kommunicera med våra patienter, säger Maria Vargas.
- Därför kan våra nya läkare kanske inte börja fungera fullt ut förrän i höst.
Båda två är fast anställda, liksom en tysk läkare som också nyrekryterats på samma villkor. Det skulle ha varit ytterligare en spanjor men det sprack i slutskedet.
- Det är klart att detta är en investering för framtiden, säger Maria Vargas.
- Vi måste se till att de trivs med att arbeta hos oss och har lust att stanna kvar.
Om inte så....
Psykiatricentrum ska ha minst tio läkartjänster, just nu är fem av dem besatta med ordinarie personal. I övrigt får man förlita sig på hyrläkare.