Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spännande saker händer på himlen

NORRKÖPING
Det händer ett och annat ute i rymden nu i maj. I dag kan man, med hjälp av teleskop, se planeten Merkurius passera framför solen. Och den 31 maj inträffar en ringformig solförmörkelse.

Norrköping2003-05-07 00:00
I dag passerar alltså Merkurius framför solens yta. Detta sker bara 13-14 gånger per århundrade. Men det är inget man kan se med blotta ögat utan det krävs ett bra teleskop.
- Och ett bra skydd, för det är väldigt farligt att titta rakt in i solen, varnar Lennart Samuelsson, docent i fysik och som har lett kurser i astronomi vid Linköpings universitet.
Merkurius kommer bara att synas som en liten punkt mot solens yta och börjar sin vandring över solskivan ungefär kvart över sju på morgonen, når närmast centrum strax före klockan tio och lämnar solskivan vid halv ett. Både Merkurius och Venus har banor innanför jordens bana kring solen och därför uppstår dessa fenomen då och då. I år är det en Merkuriuspassage medan nästa år bjuder på en Venuspassage.
Den 16 maj är det dags för ett nytt fenomen. Då inträffar en total månförmörkelse. Men tyvärr kommer den inte att märkas många minuter i Sverige då månen hinner att gå ner innan den har blivit helt förmörkad. Månförmörkelsen börjar strax efter klockan fyra på morgonen. Månförmörkelser är ganska vanliga.
Den 31 maj är det solens tur att förmörkas. Då kommer en så kallad partiell solförmörkelse att äga rum, en ringformig sådan. Så mycket som 90 procent av solytan kommer att vara täckt när förmörkelsen är som störst.
- Det är månen som täcker solen, men inte helt och hållet. Solen kommer att synas som en ring runt månen, säger Lennart Samuelsson.
- Ringen kan främst ses i allra sydligaste Sverige. Men i övriga delar av landet kommer en partiell solförmörkelse att gå att se. Även nu måste man skydda ögonen och inte titta rakt in i solen.
Solförmörkelsen inträffar tidigt på morgonen, med början klockan halv fem.
För astronomer innebär solförmörkelser visserligen fortfarande ett intressant fenomen. Men för bara ett halvt sekel sedan var det en enormt viktig händelse då det var den enda gången man kunde se de yttre delarna av solen.
- I dag har man bättre teknik och kan se dessa delar ändå, berättar Lennart Samuelsson.
Partiella solförmörkelser inträffar då och då, men totala solförmörkelser är desto mer ovanliga. Den senaste inträffade 1954 och nästa blir först 2126.
I Norrköping finns en klubb för astronomiskt intresserade, likaså i Linköping.
- I Linköping har vi ett observatorium med ett teleskop som allmänheten kan få titta i. Jag vet att de funderar på att bygga ett i Norrköping också, säger Lennart Samuelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!