Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spännande experiment för att rädda miljön

Hur kan koldioxid fångas upp och varför är det viktigt? Det diskuterades under en lektion på Vittra skolan när eleverna från årskurs fyra fick tillverka koldioxid i en påse.

Ville med sin påse koldioxid. En brustablett, vatten och en zip-påse var allt som behövdes för detta experiment.

Ville med sin påse koldioxid. En brustablett, vatten och en zip-påse var allt som behövdes för detta experiment.

Foto: Emma Ödman

Norrköping2021-10-25 17:00

Den 22-23 oktober firades Kemins dag på skolor över hela landet. I år handlade kemins dag om klimatet och i årets experiment fick eleverna tillverka koldioxid i en påse. Bakgrunden till experimenten är att FN utsett 2021 till det internationella året för de kreativa näringarnas bidrag till en hållbar utveckling.

Eleverna på Vittra Röda stan i Norrköping fascinerades av plastpåsarna som sakta blåstes upp av koldioxid. Ville är först osäker på varför man ska fånga koldioxiden i en påse, men sen berättar han.

– Blommor vill ha koldioxid och människor vill ha syre som vi får av blommorna, men det är inte bra att släppa ut för mycket koldioxid. Blommorna klarar inte av att ta hand om allt och om vi släpper ut för mycket kan vi människor dö, säger Ville.

Efter att eleverna tillverkat koldioxid fick de tillverka egen målarfärg. Genom att använda deras kreativitet skulle de sedan måla en bild av hur uppfinningar kan minska utsläppen av koldioxid. Eleverna Zack, Alva, Adna och Joel samarbetar för att få fram färgbasen.

Vad kan man själv göra hemma för att va snäll mot miljön?

– Jag källsorterar! Säger eleverna Adna och Zack.

– Och inte använda bilen för mycket, jag cyklar mest, tillägger Zack.

Varför ska man veta hur man fångar upp koldioxid tror ni?

– Vi måste hitta nya lösningar så att man inte förstör atmosfären. Om vi hittar nya lösningar kan jorden bli en bättre plats, säger de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!