Spaning som gett resultat
NORRKÖPINGI höstas genomförde polisen i Östergötlands län särskilda insatser mot narkotikabrottsligheten. Utvärderingen är nu klar. Resultatet blev så positivt att en liknande satsning planeras redan i år. - Våra insatser har bland annat lett till att tillgången på ecstasy har minskat på Norrköpings uteställen, säger Göran Pettersson, chef för narkotikapolisen i Norrköping.
Många missbrukare i Norrköping är under 20 år. Det kan chefen för narkotikapolisen, Göran Pettersson, konstatera efter att nu ha utvärderat höstens särskilda satsning i länet mot narkotikabrottslighet. Det kommer bli en forsättning på denna satsning redan i år. FOTO: MARTIN ROTH
Foto:
Målet var främst ungdomarna, eftersom polisen har sett att missbruket bland de unga breder ut sig.
Men syftet var även att göra insatser i de orter där det råder väldigt hög brottslighet per tusen invånare.
Kopplingen mellan narkotikabrottslighet och stölder är stark. För tre år sedan pågick liknande insatser under ett halvår och då syntes en tydlig minskning av stöldbrotten, främst de som handlade om inbrott i bil.
- Denna minskning märks även nu om än inte lika tydligt eftersom tidsperioden var kortare, säger Göran Pettersson.
Polisledningen i länet har efter det positiva utfallet redan beslutat om en ny satsning i år. Hur omfattande den blir är ännu inte klart.
<b>Många unga</b>
Totalt registrerades 609 brott mot narkotikastrafflagen i länet under insatsperioden. I Norrköping registrerades 338 brott och i Linköping 191 stycken.
Polisen grep 101 män och 19 kvinnor i Norrköping som skäligen misstänkta för brott mot narkotikastrafflagen. 9 av de gripna var födda under åren 1983 till 1986. 16 var födda mellan 1981 och 1982 och 35 stycken mellan åren 1976 och 1980.
- Något mest slående var att så många misstänkta var väldigt unga, säger Göran Pettersson.
<b>Ecstasybeslag</b>
Cannabis och amfetamin dominerar i Norrköping men de flesta narkotiska preparat syns i beslagsstatistiken. Att stora mängder ecstasy beslagtogs har gett en synbar effekt då tillgången i dag är mindre på uteställena i Norrköping.
Göran Pettersson säger att tillgången på narkotika har varit god i Norrköping på senare år.
- Förr knde man göra ett stort beslag och så var det torrt under en period. Så är det tyvärr inte i dag.
Totalt beslagtogs narkotika som skulle räcka till 7 000 missbruksdoser i länet under polisens insatsperiod.
- Vi har också gjort två beslag av subutex, som har blivit en handelsvara, säger han.
Det finns över 200 heroinister i Norrköping i dag. Många av dessa har ännu inte fyllt 20 år. Och mörkertalet är förmodligen stort.
- Genomsnittsåldern på de heroinister vi grep ligger på 22 år. Det är väldigt lågt jämfört med andra kommuner. De unga missbrukarna börjar väldigt tidigt med heroin i Norrköping, vilket är oroväckande.
<b>Politiker måste vakna</b>
Det talas just nu om att NOA-mottagningen tvingas till nedskärningar, vilket Folkbladet tidigare skrivit om.
Det vore förödande, menar Göran Pettersson. Han säger att de styrande politikerna måste vara medvetna om vad besparingar inom missbruksvården kan leda till.
- Alla insatser för att minska antalet narkomaner är bra. Jag har sett vådan av hur det kan bli annars när jag arbetade i Oslo härom året. Där finns heroinister över allt som är i bedrövligt skick och överdoserna är många. Det är fruktansvärt, säger Göran Pettersson
Han efterlyser ett större engagemang från skolan.
<b>Ingen ren skola</b>
- Det finns nog inte en enda skola för ungdomar här i stan där det inte förekommer narkotika i dag. Tyvärr pratas det inte högt om det då ingen vill förknippas med narkotika, säger Göran Pettersson.
Han skulle vilja att skolorna i Norrköping, som på vissa andra platser i landet, hade avtal med eleverna att de tvingas lämna ett urinprov om de misstänks bruka narkotika.
- Det är så oerhört viktigt att komma åt problemet redan i ung ålder. Ungdomarnas positiva attityd till droger måste förändras. Det oroar mig mycket att så många unga säger idag säger att de har provat narkotika, säger Göran Pettersson.